Papperslösa flyktingar – Skellefteå kan bli den ort där ett nytt förvar skapas

Skellefteå kan bli den ort där ett nytt förvar skapas i Migrationsverkets regi. Kommunalrådet Lorents Burman är hoppfull. ”Absolut, vi agerar intensivt i denna fråga”.

Not Found2017-05-23 07:25

Vad det handlar om är att papperslösa som lever gömda blir en allt större skara. Det nordligaste förvaret finns i Gävle vilket skapar stora logistikproblem för gränspolisen. Från Kiruna är det 100 mil enkel väg och då förflyttningen ska ske inom ett dygn har det hänt att folk har släppts.

Närmare 400 förvarsplatser finns inom landet. Nu är målsättningen från Migrationsverket att ett nytt förvar ska placeras i Norrland. Sverker Spaak, ansvarig för återvändandefrågor på Migrationsverket, säger i ett pressutskick:

– Vi tittar aktivt på ett förvar i norr och ska snart avlämna rapport till regeringen.

Skellefteå kommun arbetar sedan en tid hårt för att statliga jobb ska lokaliseras till kommunen. Just statliga jobb är en bristvara och kommunledningen sätter stort hopp till regeringen då löftet finns om att 10 000 statliga jobb ska utlokaliseras i landet.

Jobbar hårt

– Vi agerar aktivt när det gäller de nya jobben i Migrationsverkets regi, säger Lorents Burman som inte kan uttala sig om hur många jobb det handlar om.

Om Skellefteå får ett förvar blir lokaliseringen centralt, inte i någon kommundel.

– Vi måste arbeta aktivt med att hitta lämpliga lokaler, de fördelar som gamla garnitionsstäder har med nedlagda regementen har inte vi, säger Lorents Burman.

Tryckt på

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök, Moderaterna, har tryckt på kommunledningen för att agera kring frågan om ett förvar i norr.

– Jag har inte någon kännedom hur kommunledningen agerar, men det är givetvis bra om de är på tårna.

Gränspolisen i norr har uttryckt oro för den nuvarande situationen. Cirka 900 personer i norr har gått under jorden. I hela riket handlar det om 12 000 personer, en siffra som kommer att öka genom den stora inströmningen som skedde 2015.

Finns på fem platser.

Totalt hade Migrationsverket 357 förvarsplatser vid utgången av 2016. Dessa var fördelade på fem orter; Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle. Beslut om förvar kan fattas av Migrationsverket, Polismyndigheten eller en domstol. Förvar används i huvudsak för att säkerställa att en person är tillgänglig så att ett beslut om avvisning eller utvisning kan genomföras. Förvar kan även användas om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar. En person kan inte tas i förvar enbart på grund av att han eller hon har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!