På vandring för ett tryggare Norsjö

Finns det platser där det känns otryggt att gå på kvällarna? Och vad kan man i så fall göra åt det? Det var några frågor som kom upp när det för första gången ordnades en trygghetsvandring i Norsjö.

Samlar synpunkter. Polisman Adam Nyström och folkhälsosamordnare Mari-Louise Skoogh ledde den allra första trygghetsvandringen i Norsjö.

Samlar synpunkter. Polisman Adam Nyström och folkhälsosamordnare Mari-Louise Skoogh ledde den allra första trygghetsvandringen i Norsjö.

Foto: Samlar synpunkter. Polisman Adam Nyström och folkhälsosamordnare Mari-Louise Skoogh ledde den allra första trygghetsvandringen i Norsjö.

Not Found2014-11-13 13:00

Adam Nyström, polisen, och Mari-Louise Skoogh, Norsjö kommun, höll i trådarna och innan gruppen gav sig iväg betonade de att de inte finns några särskilda händelser som gör att trygghetsvandringenhålls just nu.

– Norsjö är ett tryggt samhälle och en trygg kommun. Men trygghet är en upplevd känsla och det kan vara olika för olika personer. Det som känns tryggt för de yngre kan till exempel kännas otryggt för äldre personer, säger Adam Nyström.

I stället är vandringen ett led i det brottsförebyggande samarbetetmellan polisen och kommunen som startade tidigare i höst. Målet är att identifiera och åtgärda platser som kan kännas otrygga men även att bevara och förstärka det som känns tryggt.

Vandringen hölls kring skolan, Norsjö arena och biblioteket. Motivet var att det är ett område där mycket folk är i rörelse vid olika tider på dygnet. För att få in olika synpunkter hade både skolungdomar och pensionärer bjudits in.

Gruppen stannade till på olika platser, iakttog och tänkte till. På ett ställe räcker det att byta ut några lampor, på ett annat att plocka bort lite skräp.

– Jag tycker att det känns tryggt att vara här på kvällarna. Men det är ändå bra att göra det här, då kan det bli ännu tryggare, tycker Pontus Örnberg, en av ungdomarna som var med.

Tunneln vid skolrestaurangen känns otrygg för några av de yngre barnen. Vad det beror på var svårare att sätta fingret på, men gruppen enades i alla fall om att något borde göras åt belysningen.

Nästa steg blir att sammanställa en åtgärdslista och göra de förändringar som krävs. Målet är också att det ska bli fler vandringar.

– Sedan är det här en perfekt metod när det till exempel ska göras fint vid busstationsområdet. Hur kan vi skapa en fin och trygg miljö för alla? säger Mari-Louise Skoogh.

undefined
Mer ljus? Tunneln vid skolrestaurangen är en plats som kan behöva åtgärdas då den upplevs som otrygg av en del.
undefined
Kvällsvandring. Idrottsanläggningarna vid skolan används flitigt på kvällstid, därför är det mycket folk i rörelse i området.
undefined
Samtalar. Ungdomar, polis och fastighetsskötare i samspråk om hur de upplever utemiljön på kvällstid.
undefined
Samlar synpunkter. Polisman Adam Nyström och folkhälsosamordnare Mari-Louise Skoogh ledde den allra första trygghetsvandringen i Norsjö.
Här är det tryggast att bo

Bakgrund

Några saker man tittar på under en trygghetsvandring:

Hur ser området ut i sin helhet?

Var finns de vackraste och fulaste platserna?

Finns det skadegörelse?

Behövs det rensning och gallring för bättre sikt?

Kan området skapa problem för människor med olika funktionsnedsättningar?

Källa: Brå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om