Helgens tre bussar rullade runt Bureå, Lövånger och Burträsk för att besöka ett flertal olika gårdar som visade sin verksamhet och sålde lokalproducerade livsmedel.
– Vi stannar 20 minuter på varje ställe och bussen är i det närmaste fullsatt. Det är verkligen ett trevligt arrangemang, säger busschauffören Kerstin Lindqvist som just kommit till Göte och Inger Gustavsson, Vallbacka gård i Uttersjön.
Inne i gårdsbutiken står Inger Gustavsson och säljer kravgodkända nötköttprodukter från rasen Hereford. Hon tipsar på rökt saltrulle som bland annat kan användas till tunnbrödsnittar.
– Strimla och skär köttet och blanda med creme fraiche och pepparrotsost. Det blir jättegott, säger hon glatt.
Nästa stopp blir i Hökmark hos Annika och Torsten Pettersson som är med i MatTuren för fjärde gången. Annika går runt i det frodiga och färgglada trädgårdslandet.
– Vi använder bara naturgödsel och genom att vi vattnar med brännässelvatten så blir det väldigt frodigt, säger hon och tillägger.
– Jag gillar att blanda in blommor för att få färg och mera liv trädgårdslandet.
Hedvig och Lovisa Lind har handlat lite grönsaker och är på väg till nästa gård i Lövsele.
– Det är mysigt att åka runt och bra att få tips på hur olika grönsaker ska tillagas, säger Lovisa och Hedvig nickar instämmande.
Två bagerier
Hos familjeföretaget Barkbrödsbagarn i Kåsböle, finns både ljusugnsbröd och glutenfritt barkbröd att köpa. Ulla Katarina Hermansson, Hermanssons bageri i Burvik, startade företaget i september förra året och är med i MatTuren för första gången.
– Det är fantastiskt trevligt att träffa folk från när och fjärran. Man blir inspirerad och får nya idéer. Till hösten börjar vi med pensionärsrabatt på tisdagar och i september firar vi ett år. Det ska vi fira ordentligt, säger hon glatt.
Strimla och skär små bitar av saltrullen. Blanda med creme fraiche och pepparrotsost tillsammans med tunnbröd.