På tur hos lokala matproducenter

För fjärde året hölls MatTuren då lokala matproducenter öppnade sina gårdar för att ta emot besökare. Och många kom med buss. ”Det är roligt att vi får visa vad vi gör och det är trevligt med den här formen av kundkontakt”, säger Ulla Katarina Hermansson, Hermanssons bageri i Burvik.

Gott. Hos familjeföretaget Barkbrödsbagarn i Kåsböle, finns både ljusugnsbröd och glutenfritt barkbröd att köpa. Foto: Carina Kvist.

Gott. Hos familjeföretaget Barkbrödsbagarn i Kåsböle, finns både ljusugnsbröd och glutenfritt barkbröd att köpa. Foto: Carina Kvist.

Foto: Foto: Carina Kvist.

Not Found2017-08-14 11:45

Helgens tre bussar rullade runt Bureå, Lövånger och Burträsk för att besöka ett flertal olika gårdar som visade sin verksamhet och sålde lokalproducerade livsmedel.

– Vi stannar 20 minuter på varje ställe och bussen är i det närmaste fullsatt. Det är verkligen ett trevligt arrangemang, säger busschauffören Kerstin Lindqvist som just kommit till Göte och Inger Gustavsson, Vallbacka gård i Uttersjön.

Inne i gårdsbutiken står Inger Gustavsson och säljer kravgodkända nötköttprodukter från rasen Hereford. Hon tipsar på rökt saltrulle som bland annat kan användas till tunnbrödsnittar.

– Strimla och skär köttet och blanda med creme fraiche och pepparrotsost. Det blir jättegott, säger hon glatt.

Nästa stopp blir i Hökmark hos Annika och Torsten Pettersson som är med i MatTuren för fjärde gången. Annika går runt i det frodiga och färgglada trädgårdslandet.

– Vi använder bara naturgödsel och genom att vi vattnar med brännässelvatten så blir det väldigt frodigt, säger hon och tillägger.

– Jag gillar att blanda in blommor för att få färg och mera liv trädgårdslandet.

Hedvig och Lovisa Lind har handlat lite grönsaker och är på väg till nästa gård i Lövsele.

– Det är mysigt att åka runt och bra att få tips på hur olika grönsaker ska tillagas, säger Lovisa och Hedvig nickar instämmande.

Två bagerier

Hos familjeföretaget Barkbrödsbagarn i Kåsböle, finns både ljusugnsbröd och glutenfritt barkbröd att köpa. Ulla Katarina Hermansson, Hermanssons bageri i Burvik, startade företaget i september förra året och är med i MatTuren för första gången.

– Det är fantastiskt trevligt att träffa folk från när och fjärran. Man blir inspirerad och får nya idéer. Till hösten börjar vi med pensionärsrabatt på tisdagar och i september firar vi ett år. Det ska vi fira ordentligt, säger hon glatt.

Strimla och skär små bitar av saltrullen. Blanda med creme fraiche och pepparrotsost tillsammans med tunnbröd.

undefined
Frodigt. Hos Annika och Torsten Pettersson i Hökmark fanns många olika grönsaker att köpa. Foto: Carina Kvist.
undefined
Gott. Hos familjeföretaget Barkbrödsbagarn i Kåsböle, finns både ljusugnsbröd och glutenfritt barkbröd att köpa. Foto: Carina Kvist.
undefined
Öppet hus. Ulla Katarina Hermansson, Hermanssons bageri i Burvik, var en av 15 olika matproducenter som höll sina gårdar öppna på MatTuren i lördags. Foto: Carina Kvist.

Producenter

Kräkångers ekogård, Bergsåkersgården, Burträsk saluhall, Järvtjärns utegrisar, Hökmark 322, Auroragårdens handelsbod, Västerbotten korv, Barkbrödsbagarn i Kåsböle, Ulricebergs gård, Vallbacka gård, Renbergsvattnets lantbruk, Kroknäs gård, Hermanssons bageri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om