Överbetyg till lokala läckerheter – matprofessor på besök

Matprofessorn Hiroko Nakazawa tar en tugga från tallriken med lokala delikatesser. Omdömet är – ljuvligt gott. Hiroko kommer från Japan och vill veta mer om Norrländsk matkultur.

Proppmätt. På värdshuset i Burträsk njöt Hiroko i fulla drag. "Nu är jag proppmätt, orkar inte smaka alla härliga produkter".

Proppmätt. På värdshuset i Burträsk njöt Hiroko i fulla drag. "Nu är jag proppmätt, orkar inte smaka alla härliga produkter".

Foto: Proppmätt. På värdshuset i Burträsk njöt Hiroko i fulla drag.

Not Found2017-07-14 09:00

Hiroko åker runt i Norrland. Hon är professor i matvetenskap och det är första gången ett besök sker i Västerbotten. När Hiroko besöker olika lokala matleverantörer och restauranger gör hon det tillsammans med Lena Lindahl.

– Jag har bott i Tokyo i 24 år och har nu egen firma där huvuduppdraget är att hjälpa företag, kommuner och organisationer när det gäller kontakter med Japan, säger Lena Lindahl.

I måndags satt Lena och Hiroko och åt lunch på Värdshuset i Burträsk. Västerbottenspaj, rökta charkuteriprodukter och lokalproducerade grönsaker stod bland annat på menyn.

Nya smaker

– Smakerna är helt annorlunda jämfört med vad vi är vana med i Japan. Det handlar bland annat om kryddningen, här hos er använder ni er mindre av soya och har mer kött på menyn.

Just kött är något som förr i tiden inte var så vanligt förekommande på tallrikarna i Japan.

– Men influenser kommer stadigt från Europa. Mer kött används och även charkuteriprodukter. Ost och mjölk är något som många Japaner inte är så vana vid.

Fisk, ris och soyaprodukter ingår i många Japaners bassortiment. På frågan om Västerbottensost skulle bli en succé i Japan är svaret.

– Absolut, det borde finnas en exportpotential till Japan. Smaken är härlig.

Skriver artiklar

Surströmming stod inte på menyn i måndags. Men Hiroko och Lena ska nu åka vidare till Höga Kusten. Då ska Hiroko få veta mer om hur tillverkningsprocessen går till. På frågan om hon känner till att lukten från surströmmingarna är intensiv är svaret.

– Det är jag medveten om. I Japan äter vi också fiskar som genomgått liknande processer som surströmmingarna.

IO Saluhallen fick Hiroko också testa lokala charkuteriprodukter.

– När jag kommer tillbaka till Japan ska jag skriva artiklar om lokala saluhallar i Västerbotten. Det är ett koncept jag hoppas ska kunna få genomslag i mitt hemland.

Givetvis ska jag testa

undefined
Skilda matkulturer. Lena Lindahl, Hiroko Nakazawa och Mikael Olofsson hade i måndags många intressanta meningsutbyten om matkulturer.
undefined
Proppmätt. På värdshuset i Burträsk njöt Hiroko i fulla drag. "Nu är jag proppmätt, orkar inte smaka alla härliga produkter".

Få kryddor

I Japan använder man inte så mycket kryddor. Man använder istället mycket soja och även mycket socker. I sushin t ex använder man mycket socker i vinägern. Japaner friterar mycket med olja. I Japan använder man aldrig olivolja, man använder vanlig matolja. Mat som man friterar kallar Tempura. Man friterar nästan allt,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!