Oroligt inför regional omröstning

Datum är spikat och potten är satt – 15 miljoner får valet kosa.

Not Found2013-04-11 19:24

Den 8 september 2013 bryts ny mark i Västerbotten. För första gången i världs­historien hålls en landstingskommunal folkomröstning.

Landstingsfullmäktige har nu beslutat när folk­omröstningen om akutsjukvården i inlandet ska hållas. Man har även beslutat att det max får kosta 15 miljoner kronor. Nu återstår det praktiska, men då landstinget saknar valnämnder köper man tjänsterna för en folkomröstning av kommunerna.

För den oinitierade kan det tyckas konstigt att en kommun blir orolig på grund av en folkomröstning – det är väl bara att öppna ett par skolmatsalar, damma av några vikskärmar och ställa fram en burk med pennor? Valledare Nina Bergsten vet hur mycket arbete som egentligen ligger bakom ett val.

– För Skellefteå kommuns del innebär det 
56 000 personer som har rätt att rösta, ungefär 100 lokaler som ska bokas och 600 personer som ska arbeta.

Men det är ändå inte logistiken kring detta som är huvudbekymret. Problemet är istället att det inte är vallagen, som styr de vanliga valen, som råder. Det är ­istället lagen om kommunala folkomröstningar, som är mycket luddigare.

Därför har Skellefteå kommun skickat en skrivelse till Sveriges kommuner och landsting, SKL, där man ber dem ta på sig projektledningen för valet. SKL nekade och svarade att de inte har möjlighet att göra det.

Varför använder ni inte samma upplägg som vid de vanliga valen?

– Det är en bra tanke, men vem har mandat att bestämma det? säger Bergsten.

För att förtydliga: Landstinget äger frågan, kommunerna ska göra jobbet. I Västerbotten betyder det 15 kommuner som ska ordna det praktiska utan central styrning. Landstinget varken vill eller ska ta ansvar över de praktiska detaljerna. Inte heller valmyndigheten eller länsstyrelsen som vanligtvis har ett finger med i spelet.

– Femton kommuner ingår och det är viktigt våra medborgare samma förutsättningar oavsett vilken kommun man bor i.

Efter flera månader av frågor från Skellefteå kommun har nu valmyndigheten klargjort att en kommun ska ta på sig huvudansvaret för att sköta omröstningen. Umeå har utsetts och kommer därmed att ha ungefär samma roll som länsstyrelsen har vid ett vanligt val.

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) säger att han tycker att det är tråkigt att det skulle sluta med folkomröstning.

– Vi kunde ha lagt pengarna på vård istället, säger Olofsson.

Var plockar man då pengarna ifrån?

– Det regnar inga pengar från himlen, vi tar det av eget kapital.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om