Oro inför vad ny lagstiftning kan innebära

Är det slut med den fria skoteråkningen i fjällen? Frågorna hopar sig, och farhågor finns, inte minst hos entreprenörer som livnär sig på snöskotrar.

Magnus Sundström, Bröderna Sundström i Laisvall, oroas över hur restriktioner i terrängkörningslagen kan påverka deras verksamhet med skoterförsäljning och kringverksamhet.

Magnus Sundström, Bröderna Sundström i Laisvall, oroas över hur restriktioner i terrängkörningslagen kan påverka deras verksamhet med skoterförsäljning och kringverksamhet.

Foto: Foto: Sofie Abrahamsson

Not Found2014-11-12 19:30

När Naturvårdsverket fick i uppdrag av regeringen att kolla på hur man når miljökvalitetsmålet ”Storslagen fjällmiljö” var det en del som sakta såg ridån gå igen.

– Det skulle vara katastrof för vår verksamhet om man förbjöd friåkningen i fjällen, säger Magnus Sundström på firman Bröderna Sundström i Laisvall.

"Påverkas till det negativa"

De såväl säljer som reparerar skotrar, men också allt som kan tänkas finnas runtikring, exempelvis kläder, reservdelar, säkerhetsutrustning.

– Vår verksamhet skulle definitivt påverkas till det negativa. Visst, det är bra att man vill värna om fjällen, men vilka ska vistas där om man inte kommer kunna ta sig dit, frågan han sig.

Dementerar

Men är det verkligen så att friåkningen är helt utrotningshotad, eller är det media som ropar ”Varg!” lite för tidigt?

– Med anledning av att många medier dragit på just grejen om att friåkningen ska förbjudas helt har vi gått ut med ett pressmeddelande som dementerar detta. Vår redovisning till regeringen innehåller visserligen en del där vi föreslår att man grundligt går igenom terrängkörningslagen, men det betyder ju inte att all körning utanför led ska förbjudas, säger Nils Hallberg som är miljörättsjurist på Naturvårdsverket.

Stiftades på 70-talet

Han förklarar att terrängkörningslagen vi har idag är stiftad under mitten av 70-talet. Då såg det lite annars ut i fjällvärlden.

– Lagen är inte direkt up to date. Då fanns knappt fyrhjulingar, och de skotrar som tillverkades på den tiden går inte att jämföra med dagens maskiner. Förutsättningarna har ändrats, och att inte gå igenom lagen när man talar om begreppet fjällmiljö vore konstigt.

Nils Hallberg säger också att skillnaden från strandskyddslagen blir att man kommer att titta på terrängkörningslagen till stora delar utifrån norra Norrlands perspektiv.

– Det blir de glasögonen vi kommer har på oss. Vi är mycket väl medvetna om hur viktig skotern är här uppe, både för näringsidkare och för privatpersoner.

Var ligger ärendet nu?

– Vi har lämnat vår rapport med förslag på hur en vidare utredning skulle kunna se ut till regeringen. Den ligger ute på remiss nu, och så snart regeringen fått in remissvar från berörda parter blir det för dem att sammanställa alltihop. Efter det tar man beslut om hur man vill gå vidare i frågan, och det är eventuellt då Naturvårdsverket uppdras att titta på bland annat terrängkörningslagen, säger Nils Hallberg.

undefined
Magnus Sundström, Bröderna Sundström i Laisvall, oroas över hur restriktioner i terrängkörningslagen kan påverka deras verksamhet med skoterförsäljning och kringverksamhet.
undefined
En bild att visa för barnbarnen och berätta om tiderna med den gamla terrängkörningslagen? Enligt Nils Hallberg på Naturvårdsverket är det inte riktigt så illa som en del medier fått det att framstå som. Arkivbild

Utdrag från Naturvårdsverkets förslag till strategi för kvalitetsmålet ”Storslagen fjällmiljö”

I takt med att terrängkörningen i landet ökar, ökar skador och störningar på olika allmänna och enskilda intressen. Barmarkskörningen skadar främst marken och vegetationen, medan körning i snötäckt terräng kan innebära skador och störningar på främst djurlivet, friluftslivet och de areella näringarna.

Naturvårdsverket föreslår att regeringen beslutar om ett etappmål om terrängkörning som lyder ”År 2020 har terrängkörningen på barmark och snö anpassats så att bullerstörning samt mark- och vegetationsskador förebyggts genom tystare fordon och kanalisering.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om