Kommunen har ett förslag på ny detaljplan för området söder om Boviksbadet, inom kommundelen Kågedalen. Syftet med planen är bland annat att utöka byggrätten i fritidshusområdet och möjliggöra för fler fritidshustomter.
Förra veckan var det deadline för synpunkter på detaljplanen, och många har tagit chansen att tycka till.
Efterlyser vändzoner
Länsstyrelsen och Skellefteå Kraft har inga invändningar mot detaljplanen. Inte heller tekniska kontoret, de vill emellertid belysa att bland annat vändzoner kan behövas för att underlätta vändning där lokalgator slutar i återvändsgränd. Tekniska kontoret understryker även det positiva i att fastighetsutfarter kommer att samordnas för att minska antalet anslutningar mot badvägen, och att antalet besöksparkeringar till badplatsen förstärks.
”Undvik vägar som inbjuder till hög hastighet”
Tre boende i området påpekar bland annat att man ur miljösynpunkt inte bör bygga breda genomfartsleder, då dessa kan inbjuda till trafik med höga hastigheter.
”Risk för inbrott”
Fler genomfartsleder kan även innebära en risk för inbrott, skriver samma invånare:
”I och med att området till stor del bebos bra under sommarhalvåret samt att genomfartsleder inbjuder till möjlighet att köra runt fastigheterna för att rekognosera och planera brott.”
Man påpekar även att kommunen bör ha hela ansvaret för Boviksbadet, att ansvaret inte bör läggas på fastighetsägarna då skelleftebor och turister nyttjar platsen.
Ytterligare en boende påpekar att de inlagda lokalvägarna bör kunna förses med avstängningsbommar.
Vill inte se genomfartsvägar
En annan boende skriver att genomfartsvägar tidigare inte rekommenderats för det aktuella området. Och listar flera invändningar, som att de främjar onödig biltrafik, ökade utsläpp och felaktig parkering.
Samma person anser överlag att detaljplanen inte uppfyller kommunens miljömål.
Sprängning av berg
Ytterligare fyra boende väcker frågan om det kommer att krävas sprängning av berg för att dra om lokalgatans sträckning närmast Badvägen:
”Det är viktigt att frågan klargörs innan vägens sträckning slutligen bestäms” skriver de.
Beslut före avtal
Samma boende understryker även att detaljplanen ska antas av fullmäktige och vinna laga kraft, innan ett exploateringsavtal undertecknas. De påpekar även att de vill att tiden för arbetet på den nya vägen tidsbestäms till högst fyra år.