Organiserad brottslighet ligger bakom

Polisen tror att en orsak till ökningen handlar om organiserad brottslighet: ”Det senaste året har vi gjort ett flertal beslag där misstänkt stöldgods paketerats och varit på väg att skickas utomlands”, säger Lars Persson vid Skelleftepolisen.

Not Found2015-09-05 10:38

Första halvåret 2015 visar att antalet anmälda stölder/snatterier i butik i Skellefteå nära nog har fördubblats jämfört med närmast föregående år (se fakta intill).

När det gäller beslag så säger kriminalkommissarie Lars Persson vid Lokalpolisområde Skellefteå att de gjorts i samband med polisens egen spaning, samverkan med näringsidkare och även i samband med trafikkontroller.

– Men vi får ofta problem med att identifiera misstänkt stulet gods, speciellt då godset kanske inte ens är anmält som stulet, därför tror vi också att mörkertalet är stort, säger Lars Persson.

Om ingen ägare till beslaget lokaliseras, kan varorna i vissa fall komma att återlämnas till den person där godset anträffades. I andra fall kan godset anses förverkat enligt stöldgodslagen.

Utifrån de anmälningar som granskats är det som är mest attraktivt: hygienartiklar, kosmetika, kläder av olika slag och även mat.

Angående de mest frekventa platserna där stöldanmälningar gjorts så visar polisens statistik följande:

Nygatan (där CK ingår): 79 brott.

Varugatan (Solbacken): 36.

Coop Forum: 24.

Ica-Torget: 23.

Hur arbetar polisen i Skellefteå med den här frågan?

– Vi har sedan många år tillbaka samverkan och samarbete med Handelsanställdas förbund och Svensk handel. Vi har också närvarat på arbetsplatsträffar hos vissa butiker.

Men trots ökningen av anmälda brott, säger Lars Persson att vissa stölder och snatterier inte polisanmäls – det så kallade mörkertalet anses också vara stort.

Han understryker hur viktigt det är att dels anmäla stöld eller snatteri i butik, dels att butikerna själva anlitar väktare eller butikskontrollanter som finns inne i butikerna eller i dess närhet.

– En positiv aspekt i sammanhanget är att snatterier och stölder som begås av personer under 18 år fortfarande ligger på en förhållandevis låg nivå.

Fotnot: Från Malå respektive Norsjö kommuner finns endast en brottsanmälan vardera.

Här berättar personal på en av stans affärer hur de hanterar stölderna. 

Snatterier och stölder som begås av personer under 18 år ligger fortfarande på en förhållandevis låg nivå.

Snatteri/stöld i butik:

Skellefteå/Norsjö/Malå antal anmälda brott tiden 1 januari - 31 juli åren:

2015: 239 anmälda brott

2014: 121

2013: 149

2012: 123

2011: 184

2010: 232

2009: 198

Snatteri: Regleras i brottsbalken 8 kap. 2 §. Stöld i butik där värdet av det stulna understiger 1 000 kronor (efter en dom i Högsta domstolen 2009). Påföljden är böter eller fängelse i högst 6 månader. Försök till snatteri är inte straffbelagt.

Beloppsgränsen tillämpas i första hand vid tillgrepp i butik. När det gäller stölder från privatpersoner saknar beloppets värde ofta relevans.

Stöld: Regleras i brottsbalken 8 kap. 1 §. Den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det, dömes, om tillgreppet innebär skada, för stöld till fängelse i högst två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om