Utanför det gamla, gula huset i Hökmark står marknadsstånden på rad. Människorna rör sig i en strid ström till platsen, antingen för att ta en fika, handla eller för att vara social. Det går att tänka sig att det var liknande aktiviteter som skedde på exakt samma plats för hundra år sedan.
Det är nämligen den gamla lanthandeln i Hökmark som har öppet för tredje sommaren i rad. Vanligtvis står butiken låst, men under några dagar på sommaren brukar Stig Lundqvist se till att det står öppet för allmänheten.
– Det är så roligt att se att folk uppskattar det här och att få prata med dem. Speciellt när det kommer upp gamla historier om den här platsen, säger han.
Startade på 1800-talet
Det var hans farfar, Karl Nikanor Lundqvist, som startade butiken i Hökmark. Det var i slutet av 1800-talet som han började genom att gå runt till bönderna i området och ta upp beställningar på kalk, vilket han sedan beställde från Gotland. Lasten kom till via båt till hamnen i Kallviken och väl där var det bara för honom att sälja. Affärerna gick bra och i början av 1900-talet hade han startat en butik i det gula huset som än idag står på samma plats.
Men nu såldes inte bara kalk. Alltifrån sirap, till hästskor, tyger och redskap såldes i affären.
– Affären betydde jättemycket för Hökmark och byarna runt omkring. Det var här man handlade och var social, säger Stig Lundqvist.
Tog över i lumpen
År 1942 dog Karl Nikanor Lundqvist och sonen tog över. Något som inte var det lättaste då den då 19-åriga Gotthard Lundqvist låg i lumpen. Butiken levde vidare ända fram till 1981, då Gotthard Lundqvist valde att gå i pension.
– Det var ingen som ville ta över då heller och det var då det började bli svårt att få sådana här småaffärer att gå runt rent ekonomiskt, säger Stig Lundqvist.
Bevarad sedan 1930
Till skillnad från många andra gamla butiker var denna inte renoverad sedan 1930-talet och än idag står gamla burkar och tändsticksaskar uppradade på de mörkbruna trähyllorna.
– Det här är ett av få ställen där disken fortfarande finns kvar. Det var så att expediten tog upp beställningar och hämtade det som kunden ville ha. Inte som nu alltså, då man själv går och plockar, säger Stig Lundqvist.
Under de senaste åren har butiken varit välbesökt och Stig Lundqvist har fått höra många historier från de som handlade i butiken när det fortfarande var igång.
– Förra veckan kom det en busslast med pensionärer hit. Jag fick agera guide och berätta saker för dem. Det var med en 94-årig dam som hade bott i Lövånger när hon var barn. Hon berättade om hur hon hade cyklat till butiken här för att köpa fem kilo kaffe för två kronor kilot. Det var ett bra pris då. Min farfar använde det som lockpriser, han förstod det här med att använda lockpriser, säger Stig Lundqvist.
Många besökare
Vid ett av marknadsstånden framför det gula huset står Annika Pettersson. Framför henne ligger nybakade bröd, marmelad och färska potatisar. Hon har inte stått utanför lanthandeln i Hökmark tidigare, men har varit på skördemarknaden i Lövånger flera gånger.
– Jag tycker att det är viktigt att man anordnar sådant här. Det händer saker och det blir lite av en hemvändargrej, säger hon.
– Dessutom är det en bra tid på sommaren som det hålls. Det finns fortfarande folk kvar här som har semester och det är mycket turister.
En som är på plats för att titta på det gamla huset är Stina Andersson från Skellefteå. Hon har stuga i närheten och åkte förbi efter att ha sett en annons om det.
– Det är så häftigt att få se den gamla miljön och att de har kvar grejer från förr, säger hon.
Affären betydde jättemycket för Hökmark och byarna runt omkring. Det var här man handlade och var social.