Skellefteå kommun kan erbjuda 16 olika gymnasieprogram vid Anderstorpsgymnasiet, Baldergymnasiet i centrala Skellefteå och Naturbruksgymnasiet i Burträsk.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet hålls på Campus. Då Norran gör ett besök så är det full aktivitet i restaurangen. Doften av dagens lunch som elever från årskurserna 1 till 3 förbereder för att bjuda besökarna på, sprider sig från köket.
– Det har varit lite stressigt idag men det är lärorikt. Allt ska funka, säger Jacob Löfqvist och skär upp en bit nybakat surdegsbröd.
Vid Restaurang- och livsmedelsprogrammet finns plats för 16 elever per årskurs. Karin Bjurman, serveringslärare, berättar att intresset för utbildningen har ökat de senaste åren och att de flesta som går ut kan erbjudas jobb.
– Många av eleverna har extrajobb vid sidan om studierna. Efterfrågan är stor inom restaurang, storkök, butik, konditori och bageri, säger hon.
Malin Landström, yrkeslärare, berättar att lärlingsplatserna kommer att bli fler inom restaurang och matsal.
– Det blir 15 veckors praktik som fördelas över den treåriga utbildningen. Vi jobbar också med att söka olika EU-projekt och stipendier där eleverna kan söka praktik utomlands. Just nu har vi två elever som gör praktik i London.
Till Baldergymnasiet har Erica Berglund kommit tillsammans med sina föräldrar Camilla och Lorentz Berglund. Erica har under dagen även besökt Anderstorpsgymnasiet.
– Det som är bra med denna dag är att både elever och lärare är på plats för att informera. Då får man höra om de olika utbildningarna från olika håll. Jag är intresserad av
Estetiska programmet på Anderstorp och Barn- och fritidsprogrammet på Balder. Vi får se vad det blir säger Erica och hennes mamma tillägger.
– Det är nog inte alltid så lätt för ungdomarna att veta vad de ska välja. Jag tycker att det är jättebra att vi kan komma och se hur de olika skolorna är och att vi får veta mera om de olika programmen, säger Camilla Berglund.