ARJEPLOG
Det tog visserligen många år från idé till färdig produkt och fördyringen var inte direkt blygsam. Projektet beräknades kosta 28 miljoner kronor, men prislappen hamnade på 45.
I fredags kördes verket igång på riktigt. Provkörningarna dessförinnan resulterade i justeringar. Fel på en axel orsakade rök- utveckling och propellern i verket var aningen för stor.
Daglig tillsyn
Rickard Karlman som var med och byggde kraftverket sköter nu den dagliga tillsynen. Han kollar produktion, om det uppstått något oljeläckage och lyssnar efter missljud. Dessutom finns larmfunktioner att tillgå.
När kraftverket körs för fullt ska 24 kubikmeter vatten i sekunden passera och effekten uppgå till 633 kilowatt. Under testkörningsperioden kördes inte verket för fullt, så under måndagen låg effekten på 607 kilowatt vilket ger en produktion på cirka 14 500 kilowattimmar per dygn.
Arjeplogs Allmänning kan bestämma hur och när kraftverket ska köras, om det finns vatten som överstiger minimitappningen i Arjeplogsströmmarna (Bjäckas och Vauka). Men den som bestämmer över vattenföringen, utöver minimitappning, är Skellefteälvens vattenregleringsföretag.
– Kraftstationen i Sälla kan inte styra över hur vi tappar vatten från Hornavan, säger Peter Lindström vid Skellefteälvens vattenregleringsföretag.
–Vi sparar vatten i magasinen till vintern, till förmån för kraftstationerna längre ner i älven. Just nu har vi elva procent mindre vatten i magasinen än normalt.
Mäter nivåerna
Hur håller man då koll på hur mycket vatten som tappas i strömmarna och går genom kraftverket?
Jo, genom att mäta vattennivåerna i de olika sjöarna i strömsystemet. Det finns sedan tidigare mätstationer (peglar) i Hornavan och Sälla, och nu även i Vaukaselet och nedströms nya kraftverket i Tjårvesjokk.
Tillsynen av tappningen svarar SMHI för. Är det då så att vattenreglerings- företaget tappar för lite vatten, eller att Arjeplogs Allmänning kör sitt kraftverk då de inte får enligt vattendom, så finns allt dokumenterat. Svart på vitt.