Omfattande kritik vid föräldramöte i Jörn

Ett 80-tal Jörnsbor fyllde på tisdagskvällen matsalen i Furuskolan. Det var omfattande kritik mot skolledningens hantering av högstadiet.

Möte i Furuskolans matsal. Foto: Yvonne Rönngren.

Möte i Furuskolans matsal. Foto: Yvonne Rönngren.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren.

Not Found2016-05-04 08:10

Skolan hade bjudit föräldrar för att berätta om upplägget inför hösten. Men även en del andra intresserade hade mött upp.

Som Norran tidigare berättat har förvaltningschefen Anders Bergström tagit beslutet att eleverna i sjuan, åttan och nian flyttar till Bolidenskolan i höst. Detta eftersom det finns så få behöriga lärare på skolan. Undervisningens kvalité anses hotad.

Läs mer: Här berättas mer om grunderna för det beslutet. 

Många föräldrar på mötet var kritiska.

– Det är ett formaliafel att denna fråga tas av en tjänsteman, menade exempelvis föräldern Örjan Karlsson. Enligt kommunallagen får inte politiker delegera "ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning, omfattning eller kvalitet".

Oeniga politiker

Just den här frågan har diskuterats intensivt även hos partierna. Moderaterna har krävt att frågan lyfts till kommunfullmäktige. I en debattartikel i Norran anslöt sig häromdagen centern och kristdemokraterna.

Gruppledarna för dessa tre partier (Andreas Löwenhöök (M), Carina Sundbom, C, Charlotta Enqvist, Kd) var med på mötet, och påtalade just detta med rungande applåder som följd. Dock gav de sig inte in i sakfrågan.

Flera politiker från barn- och grundskolenämnden var med, och ordförande Fredrik Stenberg (S) sade att han stöttar förvaltningschefen. Dock höll han med om att det nu borde tas itu med renoveringar av Furuskolan.

Har sökt jobb

Många föräldrar begärde ordet. Vanligaste frågan var om skolan verkligen gjort allt för att hitta behöriga lärare.

Anders Bergström visade en bild över vilka tjänster som varit utlysta under året, och hur många som sökte. Oftast var det noll eller en sökande.

– Utöver detta så förlängdes tiderna på många tjänsterna, tillade områdeschefen Kerstin Steinvall. Vi har i princip haft ute lärarjobb hela året.

Hon sade att flera tjänster annonserades ut som heltider istället för deltid för att bli mer attraktiva. Istället för att söka lärare som är behöriga i två ämnen har hon sagt okay till rektor att annonsera ämnena var för sig, även om det leder till två rekryteringar och därmed överskriden budget.

Alla tjänster har annonserats ut externt.

- Dessutom har vår HR-avdelning haft i uppdrag att kolla intresset bland vår befintliga personal, sade Kerstin Steinvall.

Inga extra förmåner

Föräldrar undrade vad man gjort för att locka med högre löner, bilersättning, tjänstebilar. Kommunens personalchef Kicki Krane förklarade att den typen av förmåner inte kan ges. Enligt personalnämndens regler är det bara prestation som ska påverka lön, och den är alltid oberoende av ort.

- Skulle vi ge reseersättning till lärare, skulle snabbt andra grupper uppfatta det och ställa krav, menade hon.

Anders Bergström sade att i den fackliga samverkan (en slags förhandling) om förändringen hade inget fack motsatt sig flytten.

Föräldrarnas perspektiv var att barnen tvingas till långa skoldagar. "Det är barnen som betalar priset", sade en förälder.

Skolledningens perspektiv var att barnen har rätt till en bra utbildning. "Det är för eleverna vi har en skola", sade Jan Söderström.

De två berörda rektorerna Camilla Hedlund, Jörn, och Jenny Eriksson, Boliden, lovade att eleverna från de två skolorna ska få träffas nu under våren, för att börja lära känna varandra.

Har goda resultat

En förälder poängterade att skolan har bra resultat i nationella prov, hur rimmar det med det faktum att det varit många vikarier?

- Det kan vara reslutat av tidigare år när vi hade en bättre bemanning, menade Kerstin Steinvall. Vi vet inget om hur resultaten skulle bli om vi fortsätter.

Läs mer: Här är fler synpunkter som föräldrar framfört.

Föräldrar hävdade att de själva raggat loss två intresserade lärare. Men de var kritiska till att alla lediga lärartjänster nu är bortplockade, så att det inte längre finns någon att söka.

De menade att allt gått för snabbt och att ett till år behövs när alla satsar allt på att ragga lärare. "Lyckas vi inte, så lägger vi ner sen."

Områdeschef Kerstin Steinvall var dock skeptisk och varnade för att lärarflykten kan fortsätta om man har osäkerhet i yttrligare ett år.

Flera föräldrar hade tidigare klagat på att skolledningen för några år sedan utredde en nedläggning av högstadiet. Det kan ha gjort att lärare tycker anställningen känns otrygg.

Kombitjänster

När det gäller det faktum att flera tidigare lärare har flyttat till just Bolidenskolan poängterade för- och grundskolchef Jan Söderström att var och en har rätt att söka en tjänst.

Flera föräldrar undrade varför man inte infört kombitjänster som innebär att lärare kan arbeta i Jörn exempelvis två dagar i veckan och övrig tid i Skellefteå.

Svaret från både Jan Söderström och Anders Bergström var att sådana tjänster knappast skulle anses attraktiva.

- Det vore heller inte bra för eleverna med ett slags stafettlärarsystem. En lärares viktigaste roll utöver att förmedla kunskap är relationen med eleven, menade Jan Söderström.

Har frågat skolverket

Föräldern Örjan Karlsson presenterade ett skriftligt material som han sammanställt tillsammans med några fler föräldrar. Det ska skickas till politiker i barn- och grundskolenämnden och kommunfullmäktige, berättade han.

En fråga han tog upp var att man inte behöver stänga en skola bara för att alla lärare inte är behöriga.

- Vi har ringt till skolverket och frågat om man måste stänga en skola med hänvisning till skollagen. De sade "Nej, det skulle innebära att många skolor i hela Sverige måste stängas".

Totalt sett deltog på mötet cirka 80 föräldrar/Jörnsbor, cirka 10 politiker och sex kommunala chefer.

Det ordnades möjlighet att göra skriftliga överklagningar av ärendet till barn- och grundskolenämnden.

Läs mer: Här är reflektioner från en av de många obehöriga lärarna. 

Läs mer: Här är synpunkter från elever vid skolan. 

undefined
undefined
Denna lista visades på mötet. Den visar vilka tjänster som varit utlysta senaste halvåret. Illustration: Skellefteå kommun.
undefined
Anders Bergström, förvaltningschef, och Jan Söderström, för- och grundskolechef, försvarade beslutet. I bakgrunden syns Jenny Eriksson, rektor på Bolidenskolan. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Cirka 100 personer var närvarande vid mötet.
undefined
Fr v personalchef Kicki Krane, barn- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg, områdeschef Kerstin Steinvall. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Örjan Karlsson visade resultatet av hans och andra föräldrars undersökningar. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Möte i Furuskolans matsal. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Foto: Yvonne Rönngren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!