På Skellefteå kommun jobbar man på tre övergripande sätt för att bli mer attraktiv som kommun för kvinnor. Det handlar om att alla ska trivas, alla ska ges möjlighet att påverka, och att förändra bilden av en mansdominerad industristad.
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef, Monica Widman Lundmark, kommunalråd, och Moa Hedström, samhällsstrateg, är alla väl medvetna om att det är kvinnorna som oftast är beslutsfattare i boendefrågan.
– Vi vet ännu mer än så. Vi vet att vi har ett underskott av unga kvinnor i åldern 20–40 år i Skellefteå. Så det är framförallt där vi lägger vårt fokus, säger Moa Hedström.
Det handlar om att utbudet möter både kvinnors och mäns efterfrågan på service och livsmiljöer, exempelvis kaféer och affärer men också välfärd.
– Traditionellt betraktas Skellefteå som en mansdominerad industristad. Vi behöver jobba systematiskt för att för att bjuda in kvinnor till dialog, de är traditionellt en underrepresenterad grupp, säger Kristina Sundin Jonsson.
Som arbetsgivare arbetar kommunen efter en likabehandlings- och jämställdhetsplan. Det är viktigt att rekryteringsannonser är könsneutrala. Anställningar ska vara kompetensbaserade.
På samma sätt har kommunen styrt upp sin hemsida skelleftea.se.
– Om man ser på vilka aktiviteter vi listar upp så är det en bra bredd och sådant som attraherar både män och kvinnor. Vi är noga med bildspråket och vad det förmedlar. Vi märker att det har stor betydelse, säger Kristina Sundin Jonsson.
Monica Widman Lundmark vill också lyfta fram festivalen Snow pride som ett bra exempel.
– Via sociala medier märker jag att det fortfarande pratas om det. Det är viktigt att tänka på hur man gör en plats tillgänglig och tolerant. Snow pride är sådant som gör att folk trivs.
Vi är noga med bildspråket och vad det förmedlar. Vi märker att det har stor betydelse.