Konceptet Sober October är relativt nytt i Sverige. Skellefteå är inne på sitt tredje år, och nu sprids projektet.
– Tidigare år har vi arbetat med Skellefteå, men nu försöker vi att etablera konceptet i Umeå och Lycksele också. Målet är att göra något bra för folkhälsan i Västerbotten, och det tror jag vi gör, säger Anna Galin, projektledare för Sober October.
Normkritiskt tänk
En stor del av arbetet är att utveckla ett normkritiskt tänkande hos alla deltagare.
– Hur bidrar jag till samhället genom min alkoholförbrukning? Varför dricker jag? Vad händer om jag inte dricker? Det är några av de frågor vi vill väcka. Hur påverkar alkoholnormen oss? Och hur fritt är egentligen alkoholvalet? Tittar vi på till exempel after work som är en arbetsplatsrelaterad aktivitet är nästan alltid alkohol inblandat, behöver det vara så, undrar hon.
Stora satsningar
Det är många företag och organisationer som är med och bidrar till årets upplaga av Sober October. På kampanjens facebooksida kan man enkelt se vad som händer under månaden.
– Vi har fått stor respons från företag och organisationer som vill vara med och hjälpa till, vilket är otroligt kul. I år har vi satsat stort på att öka interaktiviteten mellan deltagarna. Vi arbetar med vår hashtag "soberaw" där vi vill se deltagare tagga sina nyktra after work.
Konceptet med hashtaggen är att deltagare ska kunna tipsa varandra om bra förslag på nyktra after work aktiviteter. Med så stort fokus på den sociala biten hoppas Anna Galin att projektet ska spridas.
– Vi vill att folk ska bli medvetna om normen och börja prata om sina alkoholvanor. Det handlar inte nödvändigtvis om alkoholproblem, utan om medvetenhet.