Oh my gadd, så mycket vi tatuerar oss!

Tatueringen har blivit allt mer accepterad och nu väljer fler att skaffa en. Men storleken varierar. Vissa gör bara ett litet hjärta på handleden medan andra gör om sig själva till levande schackbräden.

Ångrar sig. En tatuering av den här storleken tar ungefär 2 år att ta bort med laser.

Ångrar sig. En tatuering av den här storleken tar ungefär 2 år att ta bort med laser.

Foto: Ångrar sig. En tatuering av den här storleken tar ungefär 2 år att ta bort med laser.

Not Found2014-07-08 11:00

Det är viktigt att kunna uttrycka sig och många gånger gör vi det på olika sätt. Det kan vara genom val av kläder, frisyr eller musikstil. Vi anpassar oss efter trender och genom livet förändras och utvecklas våra uttryckssätt. Men tatueringen är till skillnad från de andra trenderna permanent och anledningarna till att skaffa en varierar stort. Det kan vara ett skydd mot ondska, ett tecken på grupptillhörighet, en statussymbol eller ett minne.

Den äldsta tatueringen som är kända i dag är närmare 5 000 år gammal och finns på den mumifierade människokroppen Ötzi. En mumie som hittades 1991 infrusen i en glaciär i alperna på gränsen mellan Österrike och Italien. Hans tatueringar liknar inte alls dagens stora skepp eller poetiska texter. Han hade små märken på handlederna som antas ha varit avsedda att bota värk eller smärta, ungefär som akupunktur.

Men det är inte bara i Alperna som det går att hitta gamla tatueringar. Några hundra mil söderut, närmare bestämt i Egyptien, ville folk permanent märka sina kroppar. Ett exempel har hittats på en nyligen upptäckt 1 300 år gammal mumie. På den kunde arkeologerna med blotta ögat se en tatuering som föreställer ett monogram som representerar ärkeängeln Michael.

När kristendomen sedan fick fäste i Europa var traditionen nära att dö ut. Kroppssmyckningar betraktas nämligen som en synd i Gamla testamentet. Det dröjde till andra halvan av 1800-talet innan konstformen kom med skepp tillbaka till Europa och först 1910 kunde Axel Wilhem Johansson titulera sig första svenska tatueraren. Men tatueringen hade ingen hög status under den här perioden. Konstformen ansågs främst vara någonting för de prostituerade och sjömän.

Men sedan dess har det hänt en hel del. Motorcykelgäng och kriminella har associerats med tatueringarna och under 80-talet spreds trenden även till punken och gayvärlden. Nu är det en stor trend bland nästan alla grupper av unga som tatuerar in allt från ankare till fotografier, texter och graffiti.

Men medan vissa bara skaffar sig en liten symbol på axeln, väljer andra att ta det till mer extrema nivåer. Lucky Diamond Rich är Nya Zeeländaren som i dag har mest tatueringar i hela världen enligt Guinnes World records. 43-åringen har sedan han var 16 år täckt hela kroppen, inklusive ögonlocken, munnen, öronen och förhuden. En annan som har gjort en helkroppstatuering var en man som kallade sig Stalking cat. Med sina 14 operationer hade han rekord i antalet permanenta transformationer. Allt för att se ut som ett kattdjur.

Vi svenskar är inte rädda för att lägga oss under nålen. Med undantag från några naturfolk är nämligen stockholmarna världens mest tatuerade folk enligt en undersökning från Metropolitan report. Där framkommer det att 33 procent av Stockholmsborna mellan 18 och 49 år var tatuerade enligt undersökningen som gjordes 2011. En betydligt högre siffra än de 14 procenten som genomsnittet var för världens storstadsinvånare.

Men även om tatueringarna i dag är allt mer accepterade finns det många exempel på personer som inte får jobb eller till och med blir av med dem på grund av sina tatueringar. I en artikel från 2014 i Göteborgsposten tar både SJ och SAS ställning mot att deras anställda har tatueringar som syns under arbetstid. SJ:s kommunikationsdirektör, Helga Baagøe, förklarar det så här:

”Den som har en tatuering på armen får ha en långärmad skjorta. Som SJ-medarbetare möter du alla typer av människor, då ska du ha en neutral framtoning.”

I och med det ökade antalet tatuerade så har det även blivit allt fler som ångrar sig och helt enkelt tar bort tatueringen. Tidigare gjordes det genom att slipa ner hyn eller skära bort den på kirurgisk väg. I dag görs det med laser, men det som kan vara bra att tänka på är att det är avsevärt mycket lättare att göra en tatuering än att avlägsna den. Då det ofta tar flera behandlingar innan den är borta. Lite svårare än att byta klädstil helt enkelt.

undefined
Ångrar sig. En tatuering av den här storleken tar ungefär 2 år att ta bort med laser.
undefined
Äldsta tatueringen. De äldsta kända tatueringarna går att hitta på den 5 300 år gamla ismannen Ötzils handleder.
undefined
Mässa. I dag finns ett flertal stora event för alla som vill visa upp sina tatueringar.
Tre extrema tatueringar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!