När rösterna hade räknats i går kväll stod det preliminärt klart att ja-sidan, som vill ha ett nytt åtgärdsprogram i stället för besparingarna i Åsele och Dorotea, fått 88 procent av rösterna. Det ska jämföras med sju procent för nej-sidan. Samtidigt visar resultatet att bara 29 procent av västerbottningarna röstade.
Rösträkningen visar också på stora skillnader mellan kommunerna. I Dorotea var valdeltagandet nästan 75 procent och där röstade 95 procent ja. Däremot röstade bara 21 procent i Skellefteå och 28 procent i Umeå. Även där fick dock ja-sidan ett massivt stöd.
– En jordskredsseger för ja-sidan och ett kraftigt underkännande av hur Social- demokraterna och Miljöpartiet i landstinget har skött frågan, säger oppositionsrådet Nicklas Sandström (M).
Inte så lågt
Han tycker inte heller att valdeltagandet blev så lågt med tanke på att det handlar om en folkomröstning.
– Jag tycker ändå att det är så pass högt att det blir legitimt.
Landstingsrådet Karin Lundström (S) pekar där-emot på att majoriteten inför omröstningen har varit tydliga med att det krävs ett valdeltagande på minst 50 procent för att man ska följa omröstningsresultatet. Därmed talar det mesta för att majoriteten kommer att fortsätta på den inslagna vägen.
Väntat resultat
Magnus Blomgren, statsvetare vid Umeå universitet, säger att resultatet var väntat. Både att ja-sidan skulle vinna, att valdeltagandet skulle bli klart under 50 procent och att det är stora skillnader i valdeltagande mellan kommunerna.
Han säger också att det är ett svårt scenario som politikerna nu ställs inför.
– Diskussionen kommer att fortsätta, så mycket kan man säga, konstaterar Magnus Blomgren.