Det finns en lagstiftning som kan bli till hjälp för alla som kämpar för att Maria Gevokiyan ska få stanna i Sverige. .
I slutet av mars fyller Maria Gevokiyan tre år. Under dessa år har hon vistats hos familjen Lisa och Jens Marklund i Blåsmark. Föräldrarna är oförmögna att ta hand om henne.
Det finns ett beslut om utvisning av familjen Gevokivan till Armenien, och hela tiden närt ett hopp att flickan ska få stanna i Sverige.
Familjehemsföräldrarna har hittills satt sitt hopp till den nya lagstiftningen som ska tillgodose barnets behov på ett sätt som kunde ge henne möjlighet att få stanna kvar.
Nu har ännu en möjlighet dykt upp: Enligt socialtjänstlagen är regeln att om ett barn bott i samma familjehem i tre år, måste socialtjänsten titta på möjligheterna att göra en så kallad vårdnadsöverflyttning.
Vad innebär det i praktiken? Petra Bergendahl, jurist Socialstyrelsen:
–Det innebär att familjen får beslutanderätt i alla frågor, och blir vårdnadshavare. Kontakt kan fortfarande hållas mellan biologiska föräldrar och barnet. Alltså skillnad mellan adoption där biologiska föräldrarna inte längre finns med i bilden.
Vad innebär detta för utvisningskravet?
– Om vårdnadsöverflyttning sker, är detta en ny omständighet i ärendet, som i så fall måste utredas, säger Migrationsverkets presskommunikatör Linus Lindqvist
Det innebär att familjen får beslutanderätt i alla frågor, och blir vårdnadshavare.