Nygatan 57 fick diplom med två klasar

På torsdag kväll uppmärksammades tre restauranger i Skellefteå för sin vinhantering. Bäst betyg fick Nygatan 57. ”Det är kul att bli uppmärksammad. Nästa gång satsar jag på ett diplom med tre klasar”, säger ägaren Anna Larsson och ler.

Diskussion. Anna-Karin Nilsson, ordförande i Munskänkarna i Skellefteå, samt Lena Lindgren, Lenita Hellman och Dick Hellman testar ett vin.

Diskussion. Anna-Karin Nilsson, ordförande i Munskänkarna i Skellefteå, samt Lena Lindgren, Lenita Hellman och Dick Hellman testar ett vin.

Foto: Diskussion. Anna-Karin Nilsson, ordförande i Munskänkarna i Skellefteå, samt Lena Lindgren, Lenita Hellman och Dick Hellman testar ett vin.

Not Found2015-01-22 19:45

Det är andra gången som Munskänkarna i Skellefteådelar ut dessa utmärkelser till restauranger. I år går diplomen med en klase till Bryggargatanrespektive Stiftsgården, samt ett diplom med två klasar till Nygatan 57.

Under utdelningsceremonin, som håller till på Nygatan 57, ges en mindre vinprovning där de tre restaurangerna valt ut två viner var som de tycker representerar deras restaurang och filosofi.

– Vi har satsat helt på ekologiskt odlade druvor. Vi märker att intresset för ekologiska viner ökar och det har också blivit lättare för oss att hitta, säger Anna Larsson.

Jon Oskar Arnason, Bryggargatan, berättar om när han arbetade med en mycket duktig sommelier i Oslo.

– Han ställde fram ett vin på morgonen som jag fick smaka på. Sedan fick jag sätta maten utifrån det. Vinet var som en del av tallriken. Så försöker vi tänka även nu.

Munskänkarna har vissa kriterier som de utgår ifrån när de bedömer restaurangernas vinhantering. Diplomen kan vara på en till fyra klasar.

– Vi vill att man ska ha stor variation av viner på glas. Man ska alltså inte behöva köpa en hel flaska för att få ett bra vin, förklarar Anna-Karin Nilsson, ordförande för Munskänkarna i Skellefteå.

Andra kriterier är att vinlistan ska vara bra utformad och lätt att förstå. Antalet viner ska vara många. Glasen som vinerna serveras i ska vara anpassade efter drycken; som rött vin, vitt vin, champagne och liknande. Personalen ska ha bra vinkunskap. Slutligen håller munskänkarna koll på prispåslaget från inköpspriset. Här kan du läsa mer om kriterierna.

– För stort påslag ger färre poäng, säger Anna-Karin Nilsson.

Anna Larsson uppskattar Munskänkarna och föreningens tanke.

– De är intresserade av dryck och mat i kombination. Det handlar inte om att supa, utan att använda alkoholhaltiga drycker på rätt sätt, säger hon.

undefined
Diskussion. Anna-Karin Nilsson, ordförande i Munskänkarna i Skellefteå, samt Lena Lindgren, Lenita Hellman och Dick Hellman testar ett vin.
undefined
Två klasar. Nygatan 57 fick diplom med två klasar. Stiftsgården och Bryggargatan fick diplom med en klase.
undefined
Många sinnen. Anna-Karin Nilsson, ordförande i Munskänkarna i Skellefteå, bedömer vinet med alla sinnen.
undefined
Nästa mål. ”Kul att bli uppmärksammad. Nästa gång satsar jag på ett diplom med tre klasar”, säger Anna Larsson, ägare Nygatan 57, om utmärkelsen.
Stora planer för bryggarbacken”Konceptet ska harmonisera med det omkring”Ny nattklubb öppnar i SkellefteåSå här kommer Bryggarbacken att bliBryggargatan i nya White GuideTvå Skellefterestauranger i White GuideSamtliga nomineringar till AlvargalanPå tillfälligt besök i yrket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om