– För de flesta människor är spår i snön den enda kontakt som man har med många djur, särskilt rovdjur som lodjur eller varg. Om man följer djurens spår kan se om de haft bråttom, träffat andra djur eller kanske lämnat matrester. Man lär sig mycket om hur djur lever genom att följa spår. Det är ju faktiskt så som länsstyrelsernas rovdjursspårare också får en stor del av sin kunskap om rovdjuren, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
Det är inte bara avtryck efter tassar man ska söka efter. Hur spårlöpan ser ut har också betydelse, om den är rak eller krokig, exempelvis. Eller om svansen har släpat i snön.
En perfekt sysselsättning att ta med barnen på, säger Anna Wahlberg, verksamhetsledare för Natursnokarna.
– Stora och små spår, gnagda kottar, kiss och bajs i snön. Det finns mängder att upptäcka om man snokar i snön tillsammans, säger hon.
– Många djur är aktiva på kvällen, natten eller tidigt i gryningen. Om natten är kall behöver de äta innan de vilar och på morgonen är de, precis som vi mäniskor, hungriga. Därför brukar det vara bra att ge sig ut och spåra på morgonen, tipsar Johanna Sandahl.