Nyfiken på djurspår? Ljuset underlättar för spårdetektiven – så här gör du

Det blir allt ljusare på morgonen, och för den som är nyfiken på djurspår är det perfekta förutsättningar nu. Naturskyddsföreningen tipsar i ett pressmeddelande om hur du bäst kan hitta spännande djurspår.

Lospår.

Lospår.

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2016-02-29 20:58

– För de flesta människor är spår i snön den enda kontakt som man har med många djur, särskilt rovdjur som lodjur eller varg. Om man följer djurens spår kan se om de haft bråttom, träffat andra djur eller kanske lämnat matrester. Man lär sig mycket om hur djur lever genom att följa spår. Det är ju faktiskt så som länsstyrelsernas rovdjursspårare också får en stor del av sin kunskap om rovdjuren, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Det är inte bara avtryck efter tassar man ska söka efter. Hur spårlöpan ser ut har också betydelse, om den är rak eller krokig, exempelvis. Eller om svansen har släpat i snön.

En perfekt sysselsättning att ta med barnen på, säger Anna Wahlberg, verksamhetsledare för Natursnokarna.                                              

– Stora och små spår, gnagda kottar, kiss och bajs i snön. Det finns mängder att upptäcka om man snokar i snön tillsammans, säger hon.

– Många djur är aktiva på kvällen, natten eller tidigt i gryningen. Om natten är kall behöver de äta innan de vilar och på morgonen är de, precis som vi mäniskor, hungriga. Därför brukar det vara bra att ge sig ut och spåra på morgonen, tipsar Johanna Sandahl.

undefined
Vargspår.
undefined
Lospår.
undefined

Tips för spårdetektiver

- Följ spåren bakåt, så att inte djuret stressas eller skräms.

- Ta med ett måttbanad och mät hur stora spåren är. Ibland har snön smält så spåren ser större ut än de var från början.

- Fotografera med mobiltelefonen – med måttbandet bredvid spåren - eller en vante, penna eller något annat som visar storleken.

- Titta noga och lukta på bajs. I bajset ser man vad djuret ätit, rester av frön och kottar eller hår från päls av bytesdjur. Utterbajs t ex luktar speciellt, lite som fisk. Vargbajs sägs lukta riktigt illa.

- Källa: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om