Nybyggare på Eriksberg krävde drygt en halv miljon i ersättning för dolt fel

Ett par som skulle bygga hus på Västra Eriksberg ansåg att tomten de skulle bygga på hade ett dolt fel och krävde Skellefteå kommun på 550 000 kronor. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu att avslå kravet.

Not Found2018-02-06 13:42

I sitt krav på ersättning uppger parets advokat Kristofer Berggren att fastigheten bokades hösten 2016 och att en företrädare för kommunen i anslutning till den gett köparna information att sprängning kunde förväntas på tomten.

När markberedningen påbörjades så upptäcktes det att marken bestod av myrmark och man nådde fastare mark först efter betydande grävarbete. Gropen återfylldes med 2 200 ton fyllnadsmassa. Kristofer Berggren uppger att den totala kostnaden för att markbereda tomten till bebyggeligt skick kostade paret 886 000 kronor, vilket han jämför med 300 000 kronor för beredning av en ”normal tomt”. Paret anser därför att de haft merkostnader på 586 000 kronor. 

Kristofer Berggren skriver att kommunen haft en skyldighet att upplysa fastighetsköparna om markförhållandena som rådde och att kommunens representant skapat befogad tilltro hos dem när han uppgav att ”markförhållandena var ok”.

Fastighetsköparna har tagit del av den geotekniska undersökningen, men Kristofer Berggren menar att den är väldigt teknisk och närmast omöjlig att förstå för en lekman och att undersökningen inte givit tillförlitlig information i och med att kommunen inte redovisat några borrprover för köparna.

Köparna menar att markförhållandena utgör ett dolt fel i fastigheten och kräver ett avdrag på köpeskillingen på 550 000 kronor. Avdraget avser kostnaden för att återställa fastigheten till bebyggeligt skick.

På tisdagen togs ärendet upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. Kommunens försäkringsbolag har utrett ärendet och kommit fram till att köparna inte har lyckats visa att det finns en skadeståndsskyldighet. Försäkringsbolaget menar att informationen som köparna fått av kommunens representant varit alltför vag och allmänt hållen för att kunna anses vara felaktig. Försäkringsbolaget menar vidare att köparna haft tillgång till befintliga geotekniska undersökningar och annan information på kommunens hemsida och trycker även på köparnas egna undersökningsplikt. 

Kommunen menar att det ligger stort ansvar på köparen att fullgöra sin undersökningsplikt innan köpet genomförs. Kommunen anser att köparna, mellan bokningen av tomten och tecknandet av köpehandlingen, har haft tid och möjlighet att läsa igenom de geotekniska utredningarna och även genomföra undersökningar om markens förutsättningar. Mot bakgrund av det och av försäkringsbolagets utredning föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott att kommunstyrelsen ska avslå kravet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om