Pierre Wallin beskriver nyårsfirandet som den jobbigaste perioden under året som hundägare.
– Det har varit svårt för oss att vänja hundarna, bägge blir väldigt nervösa och stressade när smällandet drar igång. Det har till och med hänt att Teia spytt när hon var så nervös och rädd, säger han.
Vanligt problem
Djursjukskötaren Beth-Lis Raghall menar att det är väldigt vanligt för hundar att vara skotträdda.
– Det är inte alls ovanligt att hundar regerar starkt på kraftiga ljud och ljus så som smällare och fyrverkerier. Ett stort problem är att firandet ofta pågår hela dagen och även dagarna innan och efter. Det är svårt att hjälpa hunden när firandet är över så lång tid, säger hon.
Skotträdslan går att arbeta bort i många fall. Men det är en process som tar lång tid och kräver arbete av hund såväl som ägare.
– Det enklaste är att leta rätt på en skjutbana och börja med att ta hunden dit för att leka lite. Till en början håller man till på avstånd men närmar sig sakta i och med att hunden blir trygg med knallarna, säger Beth-Lis Raghall.
Just det förebyggande arbetet är en viktig del i arbetet. Bland annat finns det kosttillskott med lugnande effekt som kan ges till hundarna några dagar innan.
– För vissa hundar blir det bara värre och värre med tiden. För dem finns det behandling att ta del av, säger Beth-Lis Raghall.
Förstår firarna
Pierre förstår nyårsfirarna och medger att även han tyckte att smällare och raketer var roligt när han var yngre.
– Det var ju lite häftigt när man var yngre, men desto äldre jag blir desto mindre roligt blir det. Sen delas vi upp i två läger, vi med hundar och de utan hundar. Jag förstår de som vill fira med raketer, men det hade gärna fått vara lite mindre. I år har vi möjligheten att fira utanför stadskärnan, så vi ska testa det och se om det fungerar bättre.
Beth-Lis Raghall är även hon inne på samma spår.
– Jag skulle önska att firandet var lite mer koncentrerat till tolvslaget. Sen skulle jag gärna se att det var officiella aktörer som skötte fyrverkeriet, inte privatpersoner.