Den ekonomiska föreningen Svamp I Norr arbetar med att plocka, köpa in, förädla och sälja svamp.
Nu har man fått 100 000 kronor av Coompanion, en rikstäckande organisation som ger råd och stöd till kooperativa företag.
Miljö och funktion
– Vi ska ta fram nya förpackningar som är bättre både ur miljösynpunkt och ur handhavandesynpunkt. De vi har är så pass gamla och otidsenliga att det krävs ett nytänk, säger Britt-Inger Lundmark, svampkonsulent och medlem i Svamp I Norr.
Förhoppningen är att det ska göra det lättare att nå ut till nya grupper av konsumenter:
– Folk kanske hellre vill köpa om de ser att vi har tänkt till om förpackningarna. Det är något som ligger i tiden.
Närmast gäller det för Svamp I Norr att hitta någon eller några samarbetspartners som kan hjälpa till med att ta fram förpackningar.
Högsäsong
Men var sak har sin tid – eftersom svampsäsongen är i full gång har det högsta prioritet för Britt-Inger Lundmark och de andra just nu.
Hittills i år har dock inte tillgången på svamp varit så bra som det först verkade.
– Vi trodde på en fantastiskt bra svampsäsong. Sedan var det precis som om allt stannade av. Men om bara värmen kommer igång så blir det nog bättre.
Vildväxande
Svamp I Norr sysslar inte bara med svamp utan även med bär, örter och annat vildväxande. Avsättningen är också bra, medlemmarna får sälja allt de producerar.
Föreningen startade i samma veva som folk började efterfråga ekologiskt och närproducerat. Det är en utveckling som har hållit i sig sedan dess.
– Det märker vi till exempel nu på Bondens marknad. I universitetsstaden Umeå är det inte bara yngre människor som kommer utan det är folk över hela linjen.
– Det flesta har anammat tänket och det är väldigt skojigt, säger Britt-Inger Lundmark.
Folk kanske hellre vill köpa om de ser att vi har tänkt till om förpackningarna. Det är något som ligger i tiden.