Nya ögon skakade om på Gallac

För snart ett år sedan var 22 anställda varslade på ytbehandlingsföretaget Gallac. Efter ett rejält ”uppryckningsarbete” visar nu bolaget lönsamma siffror. ”På dagtid producerar vi lika nästan mycket som vi gjorde på tvåskift tidigare”, säger Jörgen Nyström, vd sedan november.

Jobbat sig upp. Jörgen Nyström började på Gallac 1991 och har provat i stort sett alla arbetsställen inom företaget. Nu är han vd.

Jobbat sig upp. Jörgen Nyström började på Gallac 1991 och har provat i stort sett alla arbetsställen inom företaget. Nu är han vd.

Foto: Susanne Lindberg

Not Found2014-04-23 16:15

Efter lågkonjunkturen 2008 hade Gallac stora problem. Juni 2013 varslades all personal i Skellefteå. Men den dåvarande platschefen Jörgen Nyström köpte Gallac av Lifcokoncernen, där även verksamheten i Åsele ingår, och satsade på att vända trenden.

– Många har sagt att jag var modig. Men jag har trott på att det här kan fungera. Anläggningen behövs, säger Jörgen Nyström.

Så kom Elina

Han tog hjälp av bland andra IUC Västerbotten och Nyföretagarcentrum. Och så kom konsulten Elina Unhola för att se över miljö- och kvalitetscertifieringarna.

– Arbetet med IUC skakade om rejält i skallarna. Personalen fick vara med i arbetet: om vi ska klara den här utmaningen – hur ska vi lösa det? berättar Elina Unhola.

– Personalen har varit engagerad och nytänkande. Hela den gamla kulturen i bolaget har vi i princip kastat ut genom dörren, säger Jörgen Nyström.

Det ska inte tas som kritik mot det som gjorts tidigare. Men Jörgen förklarar att när många människor har gjort på ett sätt i många år – då blir det lätt det enda sättet att göra det på. När någon kommer utifrån och ser på Gallac med nya ögon, som IUC Västerbotten och Elina Unhola, händer något.

– Jag tycker det har varit lätt att förändra – och lätt när man får bestämma själv, säger Jörgen Nyström och ler.

Att personalen numera hinner nästan lika mycket på ett skift som de tidigare gjorde på tvåskift beror inte på att de jobbar i ett nytt sorts supertempo. Det handlar om att allt har setts över, av personalen själva.

– Alla försökte göra sitt bästa tidigare. Men med de förutsättningar som fanns då kunde de inte göra mer, förklarar Jörgen Nyström.

De har även tagit tekniken till hjälp. Exempelvis konterades fakturor förut både på papper och i datorn. Nu räcker det med datorn.

Tre tjänstemän

Elina Unhola är numera anställd och ansvarig för ekonomin, miljö- och kvalitetscertifieringarna och annat. Om hela verksamheten ska rulla med bara tre tjänstemän, Jörgen Nystrom som vd, Roger Wikström som produktionschef och Elina Unhola, ja då får onödigt arbete prioriteras bort.

Nu börjar arbetet bära frukt.

– I början av mars visste vi att vi hittat en lönsamhet som fungerar, säger Jörgen Nyström.

undefined
Jobbat sig upp. Jörgen Nyström började på Gallac 1991 och har provat i stort sett alla arbetsställen inom företaget. Nu är han vd.
undefined
Varmt zinkbad. I den nya varmförzinkningsgrytan som Ingemar Jakobsson arbetar vid är den flytande zinken 460 grader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om