Med dagens teknik används koncentrerade jonstrålar i behandling av svåra fall av hjärntumörer. Utrustningen är dyr och klumpig i jämförelse med vad som skulle kunna åstadkommas med den nya tekniken.
– Anläggningarna som finns i dag kostar en miljard kronor att bygga. Det är väldigt svårt för ett land som Sverige att ha mer än en anläggning. Till exempel har Tyskland bara en anläggning, säger Mattias Marklund, professor i fysik vid Chalmers tekniska högskola.
Tanken är bland annat att tekniken ska göra anläggningarna billigare.
Hans forskningsgrupp, som också består av Felix Mackenroth och Arkady Gonoskov, har blivit publicerade i Physical Review Letters, en aktad vetenskaplig tidskrift.
– Vi är en grupp teoretiska fysiker som räknar med papper och penna eller på datorer, säger han och fortsätter:
Samarbete med Umeå
– Vi gör inte experiment själva, men samarbetar med folk i Umeå och Lund. Nu arbetar vi med detaljerade beräkningar för den här typen av experiment som ska genomföras i Lund, för att testa att idéerna håller.
Förhoppningen är att laseranläggningarna ska bli mindre och mer flexibla.
– Vi hoppas att med den här tekniken i framtiden kunna krympa storleken på anläggningarna och göra behandlingen mer tillgänglig. Själva teorin är klar. Nu genomför vi projekt med andra universitet för att komma närmare att experimentellt förverkliga det.
Projektet pågår i fem år, men det dröjer innan det blir en verklig behandlingsmetod.
– Att kunna behandla patienter inom den tidsramen är utopiskt, men det kan vara möjligt inom ett 20-årsperspektiv. Kvaliteten måste vara väldig hög, säger Mattias Marklund.