Ny rapport: vindkraften påverkar renarnas vandringsvägar

Renar undviker områden med vindkraftverk. Det visar en ny forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet.

Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Not Found2016-08-25 16:17

SLU har genomfört en studie där man undersökt hur renarna och renskötseln påverkas av vindkraft. Genom spillningsinventeringar och GPS-halsband har forskarna tittat på hur renarna förhåller sig till vindkraftparksområdena före, under och efter utbyggnaden.

– De viktigaste resultaten är att vi har sett att renarna undviker att använda områden nära vindkraftverken, säger forskaren Anna Skarin till Sameradion.

En av vindkraftsparkerna som ingått i studien ligger i Malå sameby. Ordföranden Jörgen Stenberg välkomnar att det äntligen forskas inom området renskötsel och exploatering.

Han säger också att studiens resultat stämmer väl överens med vad renskötarna själva upplever:

– Vi upplever att renen har ändrat sitt beteende och rörelsemönster. Vi kan inte säga exakt hur, men det kan nu GPS-datan ge en exakt bild av.

Samtidigt betonar han att rapporten inte säger att det aldrig finns renar vid vindkraftverk. I stället handlar det om en helhetsbild och en förändring över tid.

I vissa avseenden har vindkraftverkens påverkan till och med varit större än befarat.

– Generellt inom renskötseln tror jag inte att vi hade kunnat förutse att det skulle vara så stor inverkan långt ifrån parkens yttre gräns, säger Jörgen Stenberg.

Nu hoppas han att rapportens resultat vägs in i kommande beslut om exploateringar. Det är en överlevnadsfråga för renskötseln, enligt Jörgen Stenberg.

– Det finns också en kumulativ effekt, där skogsbruk, torvtäkter och annat samverkar. När det läggs samman finns det en risk för att möjligheterna att bedriva renskötsel kraftigt försvåras.

Vi upplever att renen har ändrat sitt beteende och rörelsemönster.

undefined
Foto: Lennart Enkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!