Från den 12 mars i år gäller nämligen tidsbokning och det gäller utan undantag.
– Det här blir bra eftersom det blir lättare för oss att planera personal men också för kunderna. Man får en helt egen tid, säger Christina Normark vid polisen i Skellefteå.
Hon är processledare för passverksamheten vid region Nord och en av de som arbetar i receptionen vid Skelleftepolisen.
– Särskilt för barnfamiljer tror jag att det här kommer att underlätta. Man slipper rusa in hit på lunchen, stressad och kanske behöva sitta länge och vänta på sin tur, säger hon.
Tidsbokningen ska, i första hand, ske via polisens hemsida och redan nu finns bokningsbara tider tillgängliga på polisen.se.
De som inte har tillgång till dator kan ringa 114 14. Telefonoperatörerna kommer då att hjälpa till så att man får sin egen bokade tid, men Christina Normark säger att det kan vara långa väntetider i telefonväxeln.
– Tidsbokning gäller redan i Sundsvall, Umeå och Luleå och Stockholmspolisen har haft det länge. Inom två år kommer det att gälla på alla polisstationer i hela Sverige, säger Christina Normark.
I samband med att tidsbokningen införs i Skellefteå gäller samma procedur även i Östersund och Härnösand.
Christina Normark säger också att man bör planera i god tid inför sitt besök och att det alltid är högsäsong på våren och under sommaren.
Sedan vill hon också påminna om passets värde.
– Pass och id-kort är värdehandlingar och man ska alltid förvara dem på ett säkert sätt. Om en person ansöker om ett pass mer än tre gånger under en tidsperiod på fem år, så införs en så kallad spärrtid. Under den perioden kan då den sökande inte få något nytt pass om inte mycket särskilda skäl finns. Det är för att undvika missbruk, som har blivit vanligare.
Det här blir bra eftersom det blir lättare för oss att planera personal men också för kunderna. Man får en helt egen tid.