Ny modell för flyktingmottagning slår hårt mot små kommuner

Det nya anvisningssystemet för mottagande av ensamkommande slår hårt mot de mindre kommunerna. I Malå riskerar hela verksamheten att försvinna.

Not Found2017-12-13 14:23

När trycket på kommunernas flyktingmottagningar var som störst införde regeringen en ny modell som innebar att de ensamkommande unga skulle fördelas betydligt jämnare mellan kommunerna. Målet var att det skulle bli enklare, tydligare och mera rättvist.

Men politikernas beslut sommaren 2016 som syftade till att kraftigt begränsa invandringen håller nu på att skapa ett annat läge. Det märks inte minst i mindre kommuner som tidigare valt att ta emot många ensamkommande.

Malå har stängt två tillfälliga boenden och har i dagsläget igång två, Columbusgården och Kompassen. Det innebär att Malå är tillbaka på samma nivå som 2008–2009.

Samtidigt har den nya anvisningsmodellen i kombination med stramare regler lett till att Malå inte tagit emot en enda ensamkommande under 2017.

Om utvecklingen fortsätter hotas hela verksamheten av nedläggning, enligt Johnny Holmkvist, boendeansvarig på Malå kommun:

– Rent krasst, om vi bara får en eller två per år blir det väldigt svårt att upprätthålla en kvalitativ verksamhet.

Han konstaterar att det här slår hårdast mot de små kommunerna. Även om de större också känner av det så hotas inte verksamhetens existens.

Malå håller nu på att undersöka om man kan teckna avtal med andra kommuner om att ta emot deras anvisade unga.

Men framförallt efterlyser Johnny Holmkvist en återgång till det tidigare avtalsbaserade systemet, där det fanns en bottennivå och kommunerna sedan kunde välja om de ville ta emot fler. Och det brådskar:

– Om det går för långsamt är risken att kommunerna redan har monterat ned sin organisation när en ny lagstiftning kommer.

Rent krasst, om vi bara får en eller två per år blir det väldigt svårt att upprätthålla en kvalitativ verksamhet.

Kraftiga nedskärningar även i Norsjö
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!