Ny miljövänlig teknik i bruk

En turbin baserad på ny teknik sattes i bruk i Robertsfors. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht var på plats för att inviga projektet.

Ny turbin. Sven-Erik Bucht och Skellefteå Krafts VD Hans Kreisel beskådar det nya projektet. Foto: Roine Sandlén.

Ny turbin. Sven-Erik Bucht och Skellefteå Krafts VD Hans Kreisel beskådar det nya projektet. Foto: Roine Sandlén.

Foto: Foto: Roine Sandlén.

Not Found2015-06-12 16:18

Redan 2009 påbörjades arbetet med att genomföra modifieringen av en vattenkraftanläggning, då i Haparanda. Projektet genomfördes dock aldrig. Nu står dock den nya vattenkraftanläggningen i Robertsfors klar.

– Vattenkraften kan historiskt sett ses som en grundpelare i vårt moderna välfärdssamhälle. Nu har det gått många år sedan vattenkraften etablerade sig i Sverige och nu står vi inför nya utmaningar, säger landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

Miljötänk

Den nya turbinen installerades för att underlätta fiskvandringen nedström i Rickleån, Robertsfors. Tanken är att fiskyngel ska kunna undvika att passera genom turbinen. Olikt den äldre tekniken använder inte turbinen fett eller oljor, utan smörjs av vattnet.

– Tidigare sågs mest vattenkraften som en billig energikälla, det saknades det miljötänk vi har idag, säger Bucht.

Ytterligare något nytt kring anläggningens konstruktion är hur turbin och generator kombineras i en kompakt lösning, något som ger nya möjligheter för laxvandring.

Ny teknik

Förutom de miljöfördelar den nya turbinen ska medföra finns det även en effektiviseringsaspekt i satsningen.

– Den nya turbinen genererar 4-4,5 gigawattimmar, eller 4-4,5 miljoner kilowattimmar. En ökning med cirka 0,5 gigawattimmar jämfört med hur det såg ut tidigare, säger Pär Forsberg, affärsenhetschef för vattenkraft vid Skellefteå Kraft.

Tanken är att tekniken ska kunna appliceras på andra småskaliga vattenkraftverk, nationellt såväl som internationellt. Under en femårsperiod kommer forskning att bedrivas på anläggningen. Förutom den nya tekniken ska det även analyseras hur fiskvandringen påverkas.

– Vi har lyckats realisera anläggningen samtidigt som vi fått fram nyttiga forskningsresultat. Det finns goda möjligheter att tekniken kommer att fungera på annat håll också, säger Staffan Lundström, professor vid Luleå tekniska universitet.

Tidigare sågs mest vattenkraften som en billig energikälla, det saknades det miljötänk vi har idag.

undefined
Ny turbin. Sven-Erik Bucht och Skellefteå Krafts VD Hans Kreisel beskådar det nya projektet. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Ny teknik. Den nya tekniken ska bland annat underlätta för laxyngel att vandra genom vattenkraftanläggningen. Foto: Roine Sandlén.
undefined
Imponerad. Sven-Erik Bucht lovsjunger den nya miljövänliga tekniken som turbinen baseras på. Foto: Roine Sandlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om