Ett antal svenska kommuner har i många år har utgått ifrån ett undantag från EU:s regler om avloppsrening, något som SVT var först att rapportera om. Undantagsreglerna bygger på att det är svårare att utföra biologisk rening i kallt klimat.
Problemet är att reglerna skrevs för Österrike innan Sverige gick med i EU. I direktivet står det därför att reningsverken måste ligga på minst 1 500 meters höjd för att omfattas av undantaget.
Nu hotar EU-kommissionen Sverige med dryga böter för brott mot avloppsdirektivet och hur undantaget för kallt klimat har tolkats.
Därför har miljöminister Karolina Skog (MP) kallat kommunalråden från tretton kommuner till en träff. Hennes budskap är att tiden börjar rinna ut och att kommunerna nu måste förbereda sig för att bygga om sina reningsverk.
Malå är en av de berörda kommunerna. Där kommer beskedet sällsynt olämpligt, då kommunen redan går igenom ett stålbad och måste kapa kostnaderna med 20 miljoner kronor på ett par år.
Enligt Malå kommuns bedömning handlar det här om en investering på fyra–fem miljoner kronor.
– Även om det på sikt ska betalas via va-taxan så måste vi pytsa in pengar för att göra ombyggnaden, säger kommunalrådet Mikael Abrahamsson.
Han konstaterar att Malå kommun självklart måste fixa reningsverket om det inte lever upp till dagens krav. Samtidigt är han kritisk till de myndigheter som i många års tid uppenbarligen inte har klarat av att tolka EU:s direktiv:
– Om de inte har lyckats tolka det här på 15 år, hur ska då vi småkommuner med våra resurser klara av det?
Mötet med miljöministern ska hållas den 23 januari.
Om de inte har lyckats tolka det här på 15 år, hur ska då vi småkommuner med våra resurser klara av det?