Peder Seidegård, länsarkitekt vid samhällsutvecklingsenheten på länsstyrelsen i Västerbotten, är väl medveten om problemet. Han säger att det har blivit svårare att bygga på många håll i Norrland.
– Man gick ut med att säga att det skulle bli lättnader i strandskyddet. Men här uppe i norr upplever vi inte att det har blivit så. Här finns det oändligt många sjöar där det inte finns någon bebyggelse och då är det hart när omöjligt att få till ett fritidshus, säger han.
Rapport
Det är en uppfattning som återkommer i strandskyddsdelegationens rapport från i vintras. Delegationen har besökt samtliga län och många kommuner, och bilden som målas upp är en lagändring som åtminstone delvis inte fungerar som det var tänkt.
Tanken var att fortsatt restriktivitet skulle gälla i hårt exploaterade områden, till exempel i Stockholms skärgård och i Skåne. Samtidigt skulle det ske lättnader där det finns gott om obebyggda stränder, exempelvis i Norrlands inland.
Stad och land
Men i och med att det fortfarande krävs att nya hus uppförs i anslutning till redan befintlig bebyggelse har effekten snarare blivit den omvända:
”Frågan om strandskyddet skyddar det som ska skyddas låter sig således inte besvaras med ett enkelt ja eller nej. Det finns indikationer på att skyddet är starkt i glest bebyggda områden och svagare i tätbebyggda områden”, heter det i rapporten.
Lagändring
Peter Seidegård säger att han kan förstå den frustration som Ulf Lindfors och andra markägare i inlandet känner. Men om det ska till någon förändring måste lagar och paragrafer göras om.
– Vi råkar ut för den här frustrationen då och då. Men vi kan inte göra annat än att säga ”vi följer lagen”.
Här finns det oändligt många sjöar där det inte finns någon bebyggelse och då är det hart när omöjligt att få till ett fritidshus.