Fairtrademärkta produkter får en allt större spridning i landet. Det handlar om att ge odlare och anställda i fattiga länder bättre villkor. Det kan exempelvis handla om att kaffeodlare garanteras en minimiersättning för bönorna och att plockarna ska garanteras minimilöner. Demokratiutveckling, jämställdhetsfrågor och att undvika barnarbete ingår också i konceptet.
Anna Nordström arbetar nu enligt konceptet att sprida kännedom om fairtrade hos de kommunanställda och ute på våra lokala företag samt inom handeln.
– Gensvaret är stort, i slutet av den här veckan arbetar jag utåtriktat genom att bland annat servera fairtrademärkt kaffe i Stadshuset.
Fika fairtrade
När Anna Nordström inledde sitt arbete fanns det knappt några fairtrademärkta produkter som serverades till de kommunanställda. Nu ser situationen helt annorlunda ut.
– Målet är att allt kaffe, te och kakao som serveras i Brinkenmatsalen och ute i fikarummen ska vara rättvisemärkt.
Lobbyarbete pågår också gentemot näringslivet och gensvaret är stort. Allt fler lokala företag nedtecknar på Fairtrades hemsida att de fikar rättvisemärkt.
Flera produkter ingår
Just nu har Skellefteå kommun tillsammans med ett lokalt hotellföretag tagit initiativ till en tävling där man kan bli Fairtradeambassdör – priset är en hotellövernattning.
– Framöver ska vi också påverka skolorna, att lärarna undervisar eleverna i fairtrade och att personalen fikar rättvisemärkt.
I konceptet med fairtrade ingår i dagsläget kaffe, te, kakao, ris, bananer, fotbollar, kläder, bomull och guld.
– Det har visat sig att de företag som satsar på fairtrade får bra goodwill och ökad försäljning, säger Anna Nordström som ser stora möjligheter att fairtrademärkta produkter kommer att få stort genomslag lokalt.