Arbetet innebär att alla sjökort i Sveriges farbara vatten ska uppdateras. I norra Sverige är många sjökort från 1960-talet och över Skellefteå skärgård är de inte uppdaterade sedan 1962.
– Uppdateringarna görs i hela Sverige av vattendjup och av landhöjningen som skiljer sig på olika platser, säger Elisabeth Svensson.
Enligt henne är arbetet värdefullt och på tiden.
– På de gamla sjökorten står det att man måste lägga på landhöjning för att få rätt vattendjup på det ställe man befinner sig. Man får lägga på en centimeter per år i landhöjning från det år när sjökortet är tryckt, detta gäller sjökort 421, vilket innebär att ett djup som varit 3 meter i dag blir 2,5 meter och den omräkningen har alla kanske inte riktigt tänkt på, säger hon.
I samarbete med Lantmäteriet läggs också övervattenstenar och bränningar in.
Sjökorten kan köpas både digitalt och på papper. De digitala uppdateras efter hand och Elisabeth Svensson säger att många båtägare navigerar via det. När det gäller Skellefteå skärgård så kommer de nya sjökorten i pappersform att finnas tillgängliga någon gång nästa år.
Arbetet håller just nu på att trappas upp och totalt sju personer kommer att arbeta i projektet.
– Det här gör vi för att det ska bli så bra som möjligt för alla som vistas på sjön och för att sjökorten ska visa så rätt som möjligt, säger Elisabeth Svensson.
Uppdateringarna sker av vattendjup och av landhöjningen på olika platser i hela Sverige.