Nu tar eleverna examen

För sex månader sedan började nio antagna på järnvägsföretaget Railcares egna skola. På torsdagen var det betygs- och diplomutdelning. Nu väntar Storbritannien.

Roligare. ”Det är mycket roligare än jag trodde jag trodde det skulle vara”, säger Mathilda Boström. (Bilden är tagen på ett övningsområde)

Roligare. ”Det är mycket roligare än jag trodde jag trodde det skulle vara”, säger Mathilda Boström. (Bilden är tagen på ett övningsområde)

Foto: Roligare. ”Det är mycket roligare än jag trodde jag trodde det skulle vara”, säger Mathilda Boström. (Bilden är tagen på ett övningsområde)

Not Found2014-09-19 09:00

Norran har berättat tidigare om Railcares expansion i Storbritannien. Engelska banverket Network Rail efterfrågar specialanpassade Railvacmaskiner som är bemannade med maskinoperatörer. För att möta den efterfrågan måste Railcareordna rekrytering och utbildning i samarbete med Vux.

– Det har blivit allt mer så. För att företagen ska kunna utvecklas måste man själv engagera sig i utbildningen. Man kan inte förvänta sig att den vanliga skolan ska göra det när det gäller sådana här specialkunskaper, säger Ulf Marklund, vd på Railcare.

Bitterljuvt

Alla elever, utom en som redan påbörjat ett uppdrag som reparatör i Storbritannien, har samlats i utbildningslokalerna för betygs- och diplomutdelning.

– Det känns bitterljuvt. Det är skitkul att vara färdig och få komma iväg och börja jobba. Men samtidigt kommer jag att sakna att vara i Sverige. Det är en annan jargong i England. Det är ju till exempel vänstertrafik, säger Kim Näsström och skrattar.

Låda på magen

Utbildningen inleddes med teori om järnvägsteknik och säkerhet. Sedan fick de komma ut och börja träna på att jobba med en låda på magen och manövrera den enorma sug som sitter på Railvacmaskinen.

I Storbritannien kommer de att jobba med ballastbyten, vilket innebär att suga ur leriga partier mellan slipersen i järnvägen och ersätta dem med fräsch makadam.

– Det är mycket roligare än jag trodde att det skulle vara. Det blir aldrig tråkigt eftersom det ofta är nya ställen och nya människor, säger Mathilda Boström.

Hon sökte utbildningen eftersom hon ville jobba praktiskt och utomhus.

– Det lockar också att jag får jobba i England. Det känns spännande att prova på något som jag aldrig gjort förut, säger hon.

På måndag åker de alla till Storbritannien för en två dagars introduktion. Sedan börjar schemat som innebär att jobba tio dagar, sedan vara ledig i tio dagar. De allra flesta eleverna kommer att pendla mellan Sverige och Storbritannien. Det finns lägenheter på två orter som de kan låna när de jobbar.

Nya elever

Men efterfrågan fortsätter. Railcare har redan antagit åtta nya elever till nästa utbildning som startar i början av oktober.

– Vi ser ett växande behov, säger Ulf Marklund.

undefined
Roligare. ”Det är mycket roligare än jag trodde jag trodde det skulle vara”, säger Mathilda Boström. (Bilden är tagen på ett övningsområde)
undefined
Jippie! Eleverna är redo att ge sig ut i arbetslivet. Från vänster: Kim Näsström, Henrik Lindh, Kristian Krave, Mathilda Boström, Christoffer Lindahl, Tobias Gustafsson, Kennet Lundqvist och Robin Forsberg.
De är nominerade till AlvargalanRailcare ska starta skolaNio får börja på Railcares skolaRailcare satsar på verkstadRailcare får flera stora projekt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om