Nu tacklar även Västerbotten av

Arbetsmarknaden i Västerbottens län har trotsat tidigare bedömningar och förblivit stark under omständigheterna. Men nu verkar det vända.

Not Found2013-01-11 09:26

Under hela hösten 2012 har arbetsmarknaden i Västerbottens län trotsat tidigare bedömningar och förblivit stark under omständigheterna. Under årets sista månad bröts trenden inom flera områden. Färre lediga platser anmäldes och färre fick jobb, samtidigt som fler varsel lades. Antalet arbetslösa är dock lägre än förra året, liksom antalet nyinskrivna.

Under sista månaden 2012 nästan halverades antalet nyanmälda platser till Arbetsförmedlingen i Västerbotten – 770 lediga platser anmäldes, jämfört med 1 494 under samma månad 2011. Även antalet kvarstående platser minskade, med 38 procent. Med kvarstående platser menas vakanser som inte kunnat tillsättas inom den avsedda tiden, eller över huvud taget.

– Att antalet kvarstående platser minskar så mycket förstärker intrycket av att efterfrågan på arbetskraft dämpats avsevärt. Ser vi till hela 2012 minskade antalet nyanmälda platser med nära fem procent jämfört med 2011, säger Anna Viklund, arbetsförmedlingschef i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Fler varslade och färre ut i jobb

I december varslades 175 personer i Västerbottens län om uppsägning, att jämföra med 55 under samma månad 2011. Under hela 2012 har 1 352 personer berörts av varsel om uppsägning, vilket är 364 fler än 2011. Åren 2008 och 2009 blev mer än 3 000 personer per år varslade.

1 028 personer fick arbete under december. Det är tre procent färre än motsvarande period förra året. I riket skedde tvärtom en ökning med sex procent.

– Under hösten har arbetsmarknadsläget i Västerbotten varit bättre än väntat. Siffrorna från december visar dock på en avmattning, som mer liknar den prognos som gjordes för 2012, säger Anna Viklund.

Antalet arbetslösa minskat, liksom nyinskrivningarna

Antalet totalt inskrivna arbetslösa i Västerbotten var i slutet av december 11 189 personer, eller 8,6 procent av den registerbaserade arbetskraften. Det är klart lägre än i december 2011, och lägre än rikets 8,9 procent.

792 personer skrev in sig på Arbetsförmedlingen i december; en minskning med 35 personer jämfört med samma månad förra året. Av de nyinskrivna var 36 procent ungdomar 18-24 år.

Antalet personer som varit utan arbete i mer än 6 månader minskade med 3,8 procent till 5 221 personer. De som varit utan arbete i mer än 12 månader har ökat marginellt till 3 470, och de som varit utan arbete i mer än 24 månader har minskat med ett fåtal till 1 644 personer. Trenden mot längre inskrivningstider för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden varaktigt, förstärktes därmed inte under december.

Stor spridning mellan länets kommuner

Under december månad låg arbetslösheten på 13,2 procent i Vilhelmina kommun och på 12,3 procent i Åsele, vilket är i nivå med samma period 2011. Vindelns kommun hade länets lägsta arbetslöshet, på 6,4 procent, vilket är en minskning med 0,9 procentenheter. Arbetslösheten minskade även i Robertsfors, med 1,2 procentenheter, medan den ökade med 3,1 procentenheter i Bjurholm.

Fakta om statistiken

Den officiella arbetslösheten redovisas av SCB enligt deras Arbetskraftsundersökning, AKU. Den officiella definitionen innebär bland annat att man söker och kan ta ett arbete omedelbart, däremot behöver man inte vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen redovisar olika kategorier av inskrivna arbetssökande. En av dessa är öppet arbetslösa – alltså de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett arbete. En annan är sökande i program med aktivitetsstöd. Dessa två grupper benämns tillsammans totalt inskrivna arbetslösa och är det mått som närmast svarar mot SCB:s definitioner. Andelen öppet arbetslösa och/eller sökande i program med aktivitetsstöd anges numera i förhållande till en registerbaserad arbetskraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!