Nu ska vintercyklingen bli bättre – Anders är en av 30 testpiloter

Anders Sandström är en av 30 vintercyklister som ska granska Skellefteå kommun. Cyklisterna ska rapportera in hur vinterunderhållet av cykelvägarna fungerar. ”Det ska bli spännande att se vad de kommer fram till”, säger Thomas Lundgren, Skellefteå kommun.

Vintercyklist. ”Jag vill vara med och bidra till att det blir lättare att cykla under vinter”, säger Anders Sandström som är en av 30 testpiloter. Foto: Lars Eriksson.

Vintercyklist. ”Jag vill vara med och bidra till att det blir lättare att cykla under vinter”, säger Anders Sandström som är en av 30 testpiloter. Foto: Lars Eriksson.

Foto: Foto: Lars Eriksson.

Not Found2017-01-09 06:15

Är det halt, spårigt eller ligger det kvar snö på de prioriterade cykelvägarna? Det är frågor som Skellefteå kommun vill ha svar på. Kommunen har valt ut 30 vintercyklister som kommer att ha till uppgift att utvärdera och rapportera in brister i vinterunderhållet. På måndag 16 januari rullar projektet igång och ska pågå till sista mars.

Meningen är att hitta förbättringar som gör det enklare att cykla under vinterhalvåret, berättar Helena Stefansson Nilsson, transportrådgivare på Skellefteå kommun.

– Vi vill att fler ska välja cykeln, även under vintern, säger hon.

En av vintercyklisterna är Anders Sandström, 51 år. Han bor på Sunnanå och cyklar in till centrala stan flera dagar i veckan.

– Det är smidigt att cykla. Fördelarna är att jag inte behöver leta parkeringsplatser och att jag samtidigt får frisk luft, säger han.

Anders använder cykeln frekvent, både i jobbet och på fritiden. Det blir mellan 700 och 800 mil varje år.

– Men då är de flesta milen träning på mountainbike och landsvägsracer. Vardagscyklingen blir drygt 100 mil per år.

Snökanoner, väderomslag och regn är de svåraste förhållandena för vintercyklister, menar Anders.

– Många kör utan dubbdäck och jag har sett flera som kört omkull. Alla borde ha hjälm och vinterdäck.

Han tycker att det finns en del förbättringar kommunen skulle kunna göra för att underlätta cyklingen i stan. Framför allt handlar det om planering och ombyggnationer av cykelvägar, bland annat norra anslutningen till Lejonströmsbron och på båda sidorna av Parkbron.

– Där skulle man behöva förbättra flödet och säkerheten. Dessutom skulle cykelkulturen i stan behöva förändras. Samarbetet mellan bilister, gångare och cyklister kunde bli bättre.

Även Thomas Lundgren, enhetschef på drift och underhåll vid Skellefteå kommun, är vintercyklare. Han menar att vintrarna blir svårare och svårare att hantera. Förutsättningarna svänger fort, ena dagen kan det komma in en snökanon med enorma mängder snö för att nästa dag övergå i blixthalka.

– Jag hoppas att vi får in kloka synpunkter så vi kan förbättra förutsättningarna för vintercyklisterna.

Många kör utan dubbdäck och jag har sett flera som kört omkull.

undefined
Vintercyklist. ”Jag vill vara med och bidra till att det blir lättare att cykla under vinter”, säger Anders Sandström som är en av 30 testpiloter. Foto: Lars Eriksson.

Plogning

På prioriterade gång- och cykelbanor samt vid skolor och förskolor startar plogningen vid cirka 3-5 cm snö.

På övriga områden startar plogningen vid 8-12 cm.

En plogsväng tar cirka 12 timmar vilket innebär att det kan ha kommit mycket mera snö innan plogbilen kommer fram.

Normalt påbörjas snöröjningen klockan 04.00 efter ett rikligt snöfall.

Källa: Skellefteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om