Beräkningarna handlar om olika parametrar som fastighetsstandard och vilket läge lägenheten har.
– Viktigaste delen handlar om fastighetsstandard, utemiljö, tillgänglighet, storlek på lägenheten och lägenhetstyp. Sen finns en mindre del där lägenhetens grundstandard värderas, kallhyra eller varmhyra värderas givetvis också, säger Skebos projektledare Kenth Wiklund.
En bra dialog
Enligt honom har hyresgästernas respons på förslaget och förhandlingarna med hyresgästföreningen varit bra. Han får medhåll av hyresgästföreningens förhandlare Adam Andersson.
– Det har varit väldigt goda och öppna dialoger. Vi har inte alltid varit överens men vi har kunnat diskutera på ett konstruktivt sätt och det känns väldigt bra, säger Andersson.
Wiklund berättar att det finns detaljer som parterna skulle vilja diskutera och förfina men det kan göras senare, bostadsbranschen och samhället förändras över tid så det måste vara ett levande dokument.
Alla områden
Wiklund förklarar att Skebo inte ökar intäkterna, det är lika mycket in- och utgifter. Det är bara en omfördelning av befintliga hyresintäkter. Vissa centrala boenden har värderats upp, vissa har fått sänkningar, i ytterområdet har det skett fler sänkningar men höjningar har skett även där.
– Jag vill ändå betona att det skett höjningar i alla områden, Lövånger, Burträsk och Byske. Det har slagit åt alla håll, säger han.
Få klagomål
Av de 4000 som påverkas har cirka 100 hyresgäster hört av sig.
– Oftast handlar det om de som fått höjningar. Då vi förklarar vår beräkningsgrund är 95 nöjda eller okej med det. Många förstår varför man fått den hyran man fått, vi har fått stor acceptans, säger Wiklund.
Ramo Holmbom
Många förstår varför man har fått den hyran man fått, vi har fått stor acceptans.