– Vi har som vision att bli Sveriges främsta pedagogiska Science center, säger verksamhetschefen David Hübinette.
Ombyggnationen beräknas uppgå till 17 miljoner kronor och det är en hel del som håller på att förändras i den gamla sporthallen på Nordanå. Hallen där skolelever i årtionden haft sina idrottslektioner öppnar i höst upp som Exploratoriet, Skellefteås nya science center. De gamla omklädningsrummen görs om till laboratorium samt kafé och själva gymnastiksalen ska bli utställningsrum. Här har golvet brutits upp för att lämna plats åt ett trapphus som ska leda ner till entrén. Mitt i salen står väggarna klara för ett ovalt labbrum.
Husets historia
– Att huset har en historia som idrottshall kanske kommer att märkas på något sätt, det är en tanke vi har, säger utställningsansvarig Britt-Marie Forslund.
När allt är klart är tanken att Exploratoriets verksamhet ska bestå av tre delar. Vardagsförmiddagarna kommer vara tillgängliga för skolklasser. Allmänheten, såväl från regionen som tillresta turister, kommer ha tillgång under helger och lov. Sedan kommer även vissa kvällar vara vigda åt företagsevenemang. Men huvudfokus ska ligga på barn och ungdomar i åldrarna fem till femton.
– Det här är ett sätt att bredda utbudet i Skellefteå. En del tycker kultur är intressant och många i Skellefteå gillar hockey. Det är jätteviktigt att det finns olika sätt för ungdomar att utvecklas på, säger David Hübinette.
Öppningsdatum ej klart
Exakt datum för när Exploratoriet öppnar är inte bestämt än, men tanken är att kommunens lärare ska få en förhandstitt på lokalerna under kompetensutvecklingsdagarna i augusti. Sedan ska ett pedagogiskt program riktat mot skolelever dra igång från september.
I arbetet med projektet har både skolelever och lärare fått vara med och tyckt till och även företagen har fått säga sitt.
– Vi vill erbjuda skolelever en chans att komma närmare verkligen. Det här kan vara steget före ett studiebesök till en gruva eller vattenverk, säger Britt-Marie Forslund.
Nyfikenhet
Enligt verksamhetschef David Hübinette är målet med Exploratoriet är att skapa nyfikenhet för naturvetenskap och teknik genom en stimulerande och utvecklande lärandemiljö. Det är interaktionen som kommer att stå i fokus. Besökaren ska själv få testa sig fram bland utställningarnas teman, som kommer att vara skog och trä, gruva och geologi, staden och stadens infrastruktur, förnybar energi, optik samt astronomi. En del av utställningsutrymmet kommer också att användas till tillfälliga utställningar.
– Vi utgår delvis från de lokala förutsättningarna, skog, hållbar energi och mineraler, säger David Hübinette.
– Samtidigt som de frågorna absolut är lokala är de också globala. Exempelvis hållbarhet är ju någonting som är av vikt i hela världen, säger Britt-Marie Forslund.
Genus
Det finns även ett genusperspektiv i utformningen av experimenten.
– Om vi tar teknik, så är det ett ämne som traditionellt sett intresserar killar, vi vill även se till tjejers teknikintresse, säger David Hübinette.
Hur ska ni göra det?
– Haha! Det är det vi ska visa, så du får komma tillbaka när vi är klara och se, säger David Hübinette.
Vi har som vision att bli Sveriges främsta pedagogiska Science center