Nu är det mode att inte vara moderiktig

Glöm dyra märkeskläder och plagg med kort bästföredatum. Nu är modet att vara så ”vanlig” och vardagligt klädd som möjligt. Men vad innebär egentligen det?

Tillhör trenden. Så kallade "momjeans" hamnar troligtvis under kategorin normcore. Åtminstone i dag, år 2015. Foto: Charles Sykes.

Tillhör trenden. Så kallade "momjeans" hamnar troligtvis under kategorin normcore. Åtminstone i dag, år 2015. Foto: Charles Sykes.

Foto: Foto: Charles Sykes.

Not Found2015-04-14 15:15

När det amerikanska humorprogrammet "Saturday night live" tidigare i vintras firade 40 år skämtades det frisk om "momjeans" i en sketch. För den som inte vet vad som menas kan dessa jeans beskrivas bäst genom två ord: märklig passform. Eftersom plagget även ger illusion av en liten bula på magen och var populära bland kvinnor i medelåldern under början av 1990-talet fick de namnet "momjeans" eller "mammajeans".

Givetvis tyckte publiken och garanterat de flesta som såg inslaget i humorprogrammet att detta var hysteriskt roligt. Speciellt eftersom jeansen har stor igenkänningsfaktor världen över.

Men hur kul det än är med jeans skurna i inte så smickrande modell håller detta på att få ett uppsving. Eller ja, inte själva passformen som "momjeans" har utan vardagliga och "enkla" plagg med låg modestatus. Trendiga kläder med kort livslängd har nämligen börjat bytas ut mot mer anspråkslösa plagg.

Vad är då ett anspråkslöst plagg kanske många funderar? Det är en bra fråga och en sådan det egentligen inte finns något vettigt svar på.

Just därför är det så knepigt att sätta fingret på den här trenden eller rättare sagt antitrenden, vilket egentligen gör den till vilken trend som helst. Då dessa vanligtvis är diffusa.

För att förstå trenden gäller det att dyka ner i modehistorien. Inför vår- och sommarsäsongen 2013 skedde något som kan liknas vid en revolution (nåja) på catwalken under modeveckan i Paris. Under modehuset Céline's visning vandrade modellerna nedför catwalken iförda sandaler, nästintill kopior av Birkenstock.

Krönikörer och tyckare började ställa sig frågan, kan dessa platta och fotriktiga skor med allt annat än ett trendigt rykte bli en ny efterfrågad accessoar?

Vouge kunde inte dölja sin förundran och skrev en artikel om hur det kommer sig att så kallade "Vouge-flickor" gillar sandalen. Och även om de inte riktigt gav några vettiga svar i sin artikel var meningarna minst sagt delade.

Några av magasinets moderedaktörer älskade sandalen och hyllade den komfortabla skon medan andra fick kalla rysningar med hänvisning till barndomen då sandalerna varit obligatoriska. Oavsett blev skorna populära och året efter följde ett flertal lyxmodehus Célines fotspår och gjorde sin version av den klassiska sandalen. Det till ett hiskeligt pris, givetvis.

Kanske var sandalerna början på något nytt? Samma höst började amerikanska modesajter att uppmärksamma trenden med mer vardagliga kläder och kallade den normcore. New York Magazineskrev en uppmärksammad artikel om fenomenet i februari 2014 under rubriken "Normcore: modet för den som upptäckt att de är en av sju miljarder".

Möjligtvis blev den också så pass läst och spridd tack vare skribentens lyckade sätt att beskriva fenomenet på: "Detta (mode) visar sig i ovanligt vardagliga kläder. Stormarknadskläder. Intetsägande kläder. Den typen av pappa-märken-utan-stil du kanske associerar Jerry Seinfeld med..."

För den som missat vem Jerry Seinfeld är så behövs kanske en kort introduktion. Han är en amerikansk komiker som slog igenom i självbetitlade humorserien "Seinfeld". Serien var omåttligt populär och sändes över hela världen mellan åren 1989-1998 och handlade om fyra kompisars vardag i New York.

Jerry Seinfeld spelade i princip sig själv med små korrigeringar och hans klädstil har på senare år, när tv-serien dessutom fått kultstämpel, blivit en snackis. Mest kanske tack vare skjortorna i urtvättade färger, puffiga korta jackor med överdimensionerade ärmar och jeans i, ännu en gång, osmickrande modell.

Att förstå denna antitrend, om det ens är rätt benämning då den som sagt egentligen är precis som vilken trend som helst, är knepigt. Knepigare blir det också ifall man tar del av debatterna kring normcore. Aftonbladets kolumnist Patrik Lundberg skrev en krönikai ämnet och menade bland annat att "normcore är klassförakt i sin renaste form" samt att privilegierade personer bär något de egentligen ser ner på. Lisa Ehlin på Rodeo har också kritiserat trenden hårt under rubriken "Stryp normcore i sin linda".

Huruvida normcore handlar om klassförakt mot de som väljer att alltid handla sina kläder på stormarknader eller modevärldens sätt att visa sig mer öppen går inte att säga. Men en sak är säker: den här trenden, likt alla andra, kommer snart att vara ett minne blott. Och skönt är väl det?

Kanske var sandalerna början på något nytt?

undefined
Tillhör trenden. Så kallade "momjeans" hamnar troligtvis under kategorin normcore. Åtminstone i dag, år 2015. Foto: Charles Sykes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om