”Jag tror att Socialdemokraterna kan gå emot folkomröstningen och driva igenom centrumbron i vilket fall.”
Det sade Tanja Olofssonfrån Intressegruppen Centrumbron, när hon i januari 2015 intervjuades av Norran.
I samma artikel uttalade sig Ola Burström (S), ordförande i tekniska nämnden, och sade att ”frågan om centrumbron är död i dag”.
Samtidigt sade Katarina Köhler, dåvarande ordförande för Skellefteå Socialdemokratiska arbetarekommun, och Lorents Burman (S) ”att en framtida trafiklösning över älven skulle vara död för evigt vore förmätet av oss politiker att säga.”
Veckans största lokalpolitiska nyhet är utan tvekan socialdemokraternas besked att man nu återigen blåser liv i den eviga ”brofrågan” och nu säger sig vilja bygga en ny centrumbro, med start 2020.
Skellefteå är en stad som delas av vatten. Att brofrågor länge har engagerat stadens innevånare är därför inte så konstigt.
1737 invigdesLejonströmsbron, som förbinder Sunnanå och Prästbordet. I dag är det Sveriges äldsta träbro och sedan 1994 förklarat som ett byggnadsminne. Med bara en, någorlunda centralt belägen bro över älven, löstes mycket av förbindelserna under lång tid av ångbåtar.
Därför var det naturligtvis välkommetnär Parkbron 1913 stod färdig, även om det bygget också hade diskuterats i årtionden innan det blev av. Och 1961 flyttades genomfartstrafiken till den nybyggda Viktoriabron.
Huruvida en ny centrumbro ska byggas över älven har nu återigen blivit en het fråga. Och den här gången kommer mycket att handla om den tre år gamla folkomröstningen. Räkna med att oppositionen kommer att dra ”svek-kortet” i nästa års valrörelse.
Folkomröstningar är relativt ovanliga i Sverige, särskilt på det nationella planet. Det är bra. Att genomföra folkomröstningar är ett inte helt oproblematiskt sätt att förhålla sig till den representativa demokratin. Vi väljer företrädare som står för våra värderingar och dessa arvoderas för att sätta sig in i komplicerade frågor och fatta beslut åt oss. Vart fjärde år kan vi sedan byta ut dessa företrädare om de inte lever upp till våra förväntningar.
Därför är folkomröstningar rådgivande, såvida det inte gäller en grundlagsändring.
Vid folkomröstningen om högertrafik 1955 röstade 82,9 procent för fortsatt vänstertrafik i Sverige. Att vi sedan 1967 kör på höger sida i det här landet vet alla som någon gång rört sig ute i trafiken.
Det var onekligen en politisk bomb som släpptes i måndags.
Men Lorents Burman, förbered dig på att du antagligen kommer få äta upp ditt tre år gamla löfte om att inte bygga bron.
Skellefteå är en stad som delas av vatten. Att brofrågor länge har engagerat stadens innevånare är därför inte så konstigt.