– Det är intressant att se vilka utvecklingsmöjligheter vi kan ha, säger Pär Fransson, rektor för klasserna F-5 på Norrhammarskolan.
Granskningen sker i klasserna 4 till 6 genom fysiska besök på de skolor som valts ut (se faktaruta). Nu har Ingrid Åsgård, undervisningsråd och Kerstin Haster, utredare från Skolinspektionen besökt Norrhammarskolan, den enda skolan i Skellefteområdet som deltar i granskningen.
Utvärdering kommer
Resultatet av undersökningarna sammanställs, sedan får varje skola som ingått i granskningen ett beslut på vad som kan förbättras, men där ingår även vad som fungerar bra. Granskningen har flera ”ben”. Enskilda samtal med rektor och lärare, samt gruppsamtal med eleverna och medverkan på vissa lektioner.
– Vi observerar lektioner på ett strukturerat sätt. Man ser väldigt mycket när man gör strukturerade observationer, förklarar Ingrid Åsgård.
Kestin Haster tillägger:
– Vi har även haft intressanta, pedagogiska diskussioner med lärarna.
Ser det goda
Innan besöket har skolpersonalen fått information, via utskick, om vad som ingår i granskningen. Och granskningens syfte är inte enbart att peka på det som kan bli bättre.
– En kvalitetsgranskning är ett tillfälle för oss att även se goda exempel, säger Kerstin Haster.
Hur ser rektorn på granskningen?
– Jag ser det som att vi är lite utvalda och när resultatet presenteras, så kommer jag att diskutera utfallet med alla lärare. Jag kommer även att presentera det i skolrådet för att föräldrarna också ska få den informationen, säger Pär Fransson.
Granskningen är en grund för skolor att ta till sig framgångsfaktorer i arbetssätt.