Knut'n är inte bara en second hand-butik utan en plats där människor med olika typer av livssvårigheter får en vardag och en plats att växa på. Får många personifieras verksamheten av Karin Lindahl, 59 år, som startade Knut'n för tio år sedan.
– Jag tror framförallt det beror på att jag är den enda som jobbar heltid. Här har vi alla lika värde. Jag är bara en av fem coacher, säger Karin Lindahl och påpekar att alla handledare har samma titel.
Insamling av prylar, kläder och möbler har en central roll i verksamheten. Vissa grejer säljs i second hand-butiken medan andra demonteras och skickas till återvinning. Allt detta görs av ett 20-tal individer som av olika anledningar har svårt att passa in på en vanlig arbetsplats. Det kan vara människor som mår psykiskt dåligt eller behöver arbetsträning av olika anledningar.
– Här ska de kunna växa och lära sig nya saker. Det kan vara allt från att våga sitta tillsammans med andra och fika till att utföra nya arbetsuppgifter.
Glad blir Karin när hon ser att andra trivs och att de får ut något av den tiden de tillbringar på Knut'n.
– Vi är extremt flexibla och det måste vi vara.
Placeringarna på Knut'n kan tidsmässigt vara allt från tre månader till flera år. Men målsättningen är att så många som möjligt ska utvecklas och hitta sysselsättning ute i samhället.
– Det har blivit tuffare för den här gruppen, men vi har många exempel på dem som lyckats få jobb.
Karin går snabbt och målmedvetet genom de 400 kvadratmeter stora lokalerna, men hela tiden med uppmärksamhet på dem hon möter. Hon hejar på alla och frågar hur det går och hur de mår. Det råder ingen tvekan om att hon är en uppskattad del av gemenskapen på Knut'n.
I demonteringslokalen står Helge Ström, 62 år, och plockar isär en soffa. Alla delar sorteras för att sedan återvinnas. Karin kliver direkt fram och ger honom ett handtag.
– På Knut'n jobbar vi alla sida vid sida, säger hon och kramar om Helge.
Budgeten för verksamheten är 800 000 kronor per år. Men allt går inte att räkna i pengar, menar Karin.
– Vad kostar det inte samhället om någon blir inlagt på psyket, istället för att de är här hos oss, frågar sig hon.
För många kan vägen vara både lång och svår. Men egentligen är det inte så komplicerat, menar Karin.
– Alla behöver få uppmärksamhet och bekräftelse.
Så här röstar du:
Tre finalister har utsetts av en jury. Nu är det Norrans läsare som bestämmer vem som blir årets Norranhjälte. Rösta på hjaltar.norran.se
Alla röster ska vara oss tillhanda senast 31 januari.
Prisutdelning sker 3 februari, under Skellefteå AIK:s hockeymatch mot Malmö.
De tre finalisterna i Norran Hjältar:
Tage Ljungholm
Karin Lindahl
Martin Pettersson
Alla behöver få uppmärksamhet och bekräftelse.