De jobbar inom Moröns hemtjänst och säger att de vill träda fram och berätta – för de äldres skull.
– Vi har fått mycket mer klagomål på maten från de äldre, säger Matilda Widmark.
För att ge konkreta exempel har Matilda och Emma tagit bilder på den mat de lämnar hos vårdtagarna. Det handlar om drygt 20 bilder på matlådor som visar hur vardagen ser ut.
– Många gånger skäms vi över att servera maten. Tänk dig själv att komma hem till någon som ligger på gränsen till undernäring och servera en morotssoppa som ser ut som en puré, säger Matilda och fortsätter:
– Potatismoset ser ut som spya. Det är en klump i mitten och det rinner vatten när man värmer det i micron. Grönsakerna är okokta – fastän de ska vara kokta. Jag vet en äldre dam som tuggade sönder en tand på en okokt morot. Riset är också okokt, vi kokade det i 20 minuter till men inget hände. Hur ska deras kroppar orka på det här?
Emma menar att de äldre många gånger redan har dålig aptit.
– Och så kommer man med en sådan där matlåda. Vi försöker ju lägga upp det så fint som möjligt och tillsätta grädde och smör för att få det att smaka mer men det går inte att trolla hur mycket som helst. En del vårdtagare säger ”Jag tar väl det här då” men jag ser på dem att de inte tycker att det är gott. Det är fler och fler vårdtagare som hellre tar en macka eftersom maten smakar så dåligt.
Här kan du läsa om Tage som liknar maten vid kolsvart mörker.
Men är verkligen all mat usel?
– Vissa saker kan jag faktiskt tänka mig att äta, säger Matilda.
– Som laxpuddingen. Det var en äldre som, efter att jag tjatat en stund, smakade på den. Vårdtagaren sa: ”Det här var faktiskt gott. Jag tar gärna hela lådan idag”, säger Emma.
Nu i april blir det förändringar som de tror leder till ännu mer försämringar. Portionerna ska bli mindre men mer berikade. Det innebär problem då många äldre av besparingsskäl brukar dela på en matlåda och ha den till två måltider.
– Om de delar på även dessa portioner kommer de att få i sig mindre energi än vad det är i en barnmatsburk. Men det blir en stor förhöjd kostnad för dem att måsta beställa två matlådor per dag istället för en, säger Emma.
Matlådorna kostar 40 kronor per styck. Det blir 560 kronor om pensionären vill ha lunch och middag varje dag på en vecka. Det blir i sin tur 2 240 kronor på en månad. Det blir tufft för många.
– Det finns vårdtagare som inte har pengar, eller som är allmänt sparsamma, som inte kommer att köpa två lådor. De kommer att bli undernärda, säger Matilda.
Hur kan man göra det bättre för de äldre?
– Gå tillbaka till hur det var tidigare, att vi får mer resurser så vi kan laga mat åt dem också. Jag är undersköterska och har utbildat mig för att jobba med omläggningar och liknande saker, jag skulle önska att en speciell grupp med exempelvis vårdbiträden lagade maten, säger Emma.
– Både doften och synintrycket är en stor del av maten, det känner man ju själv. Det är när man håller på med förberedelserna och det börjar lukta lite mat som man blir hungrig. Det hinner man inte bli när vi bara springer in med en svart låda och stoppar den i micron, säger Matilda.
Måltidschefen Peter Lundmark menar att potatis är en jättekänslig produkt. Läs mer här.