Njöt av mat från hela världen – flyktingar och Lövångersbor möttes på Folkets hus

Härliga kryddofter spred sig under tisdagen kring matborden på Folkets hus i Lövånger. Mängder av beröm fick de flyktingar som lagat läckerheterna. En vanlig fråga var – vad är det för kryddor i den här vegetariska rätten?

Har affärsidé. Nazia Hussan har en långt framskriden affärsidé kring att utrikesfödda kvinnor ska starta egna företag med mat från deras egna hemländer som ska säljas. Foto: Jeanette Lövgren.

Har affärsidé. Nazia Hussan har en långt framskriden affärsidé kring att utrikesfödda kvinnor ska starta egna företag med mat från deras egna hemländer som ska säljas. Foto: Jeanette Lövgren.

Foto: Foto: Jeanette Lövgren.

Not Found2016-09-27 18:00

Det var helt fullt kring matborden när integrationscentret och biblioteket på orten inbjöd flyktingar och svenskar att få avnjuta mat från hela världen.

Vid matborden fick man också information om maträtten var stark eller mer neutral och från vilket land matrecepten är hämtade.

Cirka 160 flyktingar bor i Lövånger. Många av dessa mötte upp, det gjorde också många skolbarn, lärare och infödda Lövångersbor.

Ann-Kristin Grahn gjorde sin första dag under tisdagen som integrationsassistent. Hon konstaterar att den här typen av aktiviteter betyder mycket för de asylsökande.

– Givetvis, väntetiderna för att få besked om framtiden är lång. Detta faktum tär på människor och språkcaféer samt den här typen av aktiviteter är ett sätt för att slippa tristess och få något annat att tänka på än oron för framtiden. Internationella caféer och läxhjälp är också exempel på ideella insatser som sker här i Lövånger.

På matborden fanns det mat från bland annat Syrien, Eritrea, Ghana, Afghanistan, Indien, Somalia, Irak och Iran.

Anna Hällgren njöt av maten och var bland annat imponerad av kryddningen.

– Det är så häftigt att i munnen ha lite annorlunda smaker som man inte är van vid. Sedan är en lärdom att det går att laga så goda vegetariska rätter och att det inte alltid behövs så mycket ingredienser.

Nina Löfstedt och Ralf Pettersson är lärare och hade med sig en del elever till Folkets hus.

– De utrikesfödda barnen ska få skriva ner vad de tycker om rätterna och vad de innehåller.

Nazia Hussan från Indien var också på plats. Hon marknadsför att utrikesfödda kvinnor kan skapa egna företag genom att sälja traditionell mat från hemlandet till företag, sammankomster och fester.

– Tanken är att hyra ett kök dit kvinnorna kan komma för att laga till maten som sedan ska säljas, säger Nazia som konstaterar att det finns ett stort intresse för affärsidén.

undefined
Klasskompisar. Nicki Obina Omehaka och Smilla Morén går i samma klass och de var nöjda med att så många jämnåriga mötte upp i Folkets hus. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Nya intryck. Nastehte Ali från Somalia passade på att smaka småportioner från en rad olika länder. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
"Bra uppslutning" Michael Patterson arbetar på integrationscentret i Lövånger och han var nöjd över uppslutningen. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Kompisar. Hussain Pasimzy, Iran, och Muhammad Ibrahim, från Pakistan, passade på att samtala med varandra efter avnjuten måltid. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Jobbar på Nykomsten. Nina Löfstedt och Ralf Pettersson är båda lärare och arbetar med undervisning för nyanlända flyktingbarn. Nina och Ralf njöt av maten. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Har affärsidé. Nazia Hussan har en långt framskriden affärsidé kring att utrikesfödda kvinnor ska starta egna företag med mat från deras egna hemländer som ska säljas. Foto: Jeanette Lövgren.
undefined
Lika bra som skollunchen. De två 11-åringarna Nor från Kuwait och Aisha från Syrien hoppade över lunchen på skolan, de passade på att äta småportioner från hela världen på Folkets hus. Foto: Jeanette Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om