Nattskiftet: ”Det handlar om att se våra medmänniskor”

Våga höja blicken, våga agera och våga prata om problemen, det är Nattskiftets uppmaning till alla festivalbesökare. Målet är att tillsammans skapa en tryggare festival för alla. ”Vi måste börja se våra medmänniskor”, säger trygghetsorganisationens grundare Lisen Andréasson Florman.

Foto: Foto: Jakob Wesslund

Not Found2017-07-20 19:05

För andra året i rad besöker den ideella trygghetsorganisationen Nattskiftet Trästockfestivalen, organisationen har sedan 2014 närvarat på olika klubbarrangemang och festivaler över hela Sverige där de arbetar för att öka tryggheten för festivalbesökare.

Frivilligarbetare från Nattskiftet rör sig på området för att skapa en trygghetsnärvaro och den som behöver kan söka upp någon av Nattskiftets så kallade nattkompisar för att få hjälp med att genomföra en anmälan eller stöd på annat sätt. Lisen Andréasson Florman beskriver verksamheten som unga vuxna som hjälper unga vuxna.

– Det finns ett behov av att det inte bara är poliser och vakter som syns på platsen. För en del känns det jobbigt att prata med en auktoritet i uniform, då kan det vara skönt att prata med någon som man lättare kan relatera till och som är närmare ens egen ålder, säger hon.

Under den tid hon har arbetat med Nattskiftet har Lisen Andréasson Florman märkt av en växande medvetenhet kring problemet och att den sträcker sig långt ner i åldrarna. Hon menar att allt fler känner till problemet och vågar agera när de ser det.

– Vi har sett tydliga resultat på de festivaler som vi har besökt. Folk visar civilkurage, backar varandra, ingriper eller kallar på oss eller en vakt om de märker att något är på väg att hända, säger hon.

Under förra årets festival var Nattskiftet en bidragande del till att ett fall av sexuellt ofredande gick vidare till domstol trots att det saknades målsägande i fallet, detta då flera vittnen, bland annat personal från Nattskiftet, uppmärksammade och anmälde händelsen.

– Den gången var det tydligt vem förövaren var och det var många som reagerade så även om domen inte blev fällande så är det ett tydligt kvitto på att visa civilkurage fungerar, säger Andréasson Florman.

Lösningen för att få slut på ofredanden och övergrepp på festivaler är enligt Nattskiftet att öka medvetenheten och att skapa ett aktivt samtal för att synligöra problemen.

– Det råder fortfarande ett tabu kring det här ämnet och det är många som inte vågar anmäla, därför är det viktigt att det hela tiden förs en diskussion, att vi pratar om vad ett sexualbrott är, inte bara i relation till festivaler och klubbar utan överallt i samhället. Det handlar om att se våra medmänniskor och att ta hand om varandra även om det kan kännas obekvämt, säger hon.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!