Bo Sandström och kollegan Mattias Wallström har båda mångårig erfarenhet som poliser. De tjänstgör inom IGV 5, som enheten kallas, och är stationerade i Skelleftehamn. Arbetsområdet sträcker sig efter hela kustbandet, där även Norsjö och Malå kommuner ingår. IGV 5 är en av parterna i de lokala Frisgrupper som finns på olika orter i Skellefteå kommun. Där ingår lokala aktörer som kommer i kontakt med unga.
– I Frisgrupperna vill alla att det ska hända något men vi inom polisen här i Skelleftehamn har inte de musklerna som många tror att vi har, säger Bo Sandström.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Båda bekräftar att det förekommer droger på grundskolor i Skellefteå kommun och att de själva genomfört lyckade insatser på vissa orter. Men deras åsikt är att det krävs mer för att bromsa utvecklingen.
De anser att Frisgrupperna fungerar bra men de själva vill jobba mer operativt – i specifika insatser.
– Det finns exempel när vi har jobbat så och det har gett goda resultat, säger Bo Sandström.
Båda anser att samarbetet med till exempel socialförvaltning och föräldrar är gott, men menar att drogfrågan måste greppas i ett större, bredare perspektiv. Att det handlar om att genomföra åtgärder med ett specifikt mål, över tid. Duon är enig: De vill jobba långsiktigt och konkret mot missbruk bland unga. Samtidigt säger de att tiden inte finns. En viss frustration är märkbar.
– Om vi säger såhär. Vi skulle vilja vara ute 80 procent och inne 20 procent. Det skulle göra skillnad. Som det ser ut nu är det tvärtom.
Varför är det så?
– Vi har hanterat i stort sett alla inkommande ärenden i vårt område, även grova brott i vissa fall, drygt hundra polisutredningar löpande över tid på tre polispatruller och det fungerar inte. Vi måste ut och jobba i miljöer där unga finns, inte sitta framför en skärm inne på polisstationen.
Mattias Wallström tillägger:
– Men vi har verktyg och vi gör åtgärder. Vi är till exempel ute på skolor och talar om droger och konsekvenser men jag tycker personligen att vi borde nyansera informationen till unga. Vi måste våga förklara att den första knarkupplevelsen kan vara positiv för många och kanske också visa hur det ser ut när en person får en haschpsykos.
Han tror att det skulle kunna avskräcka vissa från att testa droger.
Samtalet rör sig främst om hur de skulle vilja jobba och de juridiska hinder som gör det svårt med snabba insatser.
– Vi kan till exempel inte göra kroppsbesiktning på en person under 15 år. Då måste vi ha ett åklagarbeslut för att göra det. Det är både långsamt och ineffektivt. För unga över 15 år är det polisiär förundersökningsledare som fattar beslutet vilket givetvis även borde gälla för 14-åringar, säger Bo Sandström.
Han menar att det borde luckras upp för att agera snabbt. Större mandat på ett enklare sätt, helt enkelt. Han menar också att sekretess mellan myndigheter borde undanröjas. Särskilt när det handlar om unga som riskerar att hamna i missbruk.
– Den första indikatorn är väldigt viktig. Det handlar om att ta ett drogtest, involvera föräldrarna och underrätta det sociala. Sedan måste det även bli en bra fortsättning, både för den unge och för föräldrarna. Att föräldrarna i första hand ska vända sig till polisen är inte rätt väg att gå, även om vi naturligtvis inte avvisar någon som kommer till oss.
När föräldrar själva kommer med sina barn på frivillig väg till sjukvården, beroendeenheten eller kommunen så innebär det också problem. Frågan har, enligt Bo Sandström, diskuterats i flera år utan lösning. Det finns nämligen ingen aktör vars fasta uppgift är att drogtesta ungdomar i en akut fas.
– Det är ett rejält underbetyg till kommunen och landstinget som efter åratal av käbbel inte lyckats komma fram till en väg in för den förälder som en fredagskväll upptäckt vad tonåringen håller på med, och som lyckats få in honom eller henne i baksätet på bilen för ett drogtest. Det handlar om att få provet taget av kunniga personer innan drogerna gått ur kroppen och därefter få ett bra samtal med en ny tid bokad samma kväll. Inte som i dag, bli bollad mellan olika aktörer, säger Bo Sandström.
Hur ser ni på framtiden och droger bland unga?
- Jag tror inte att det finns en medvetenhet om att drogerna tagit fäste på det sättet som de har gjort här och jag tror inte heller att det på kort sikt kommer att bli bättre, även om mycket bra har gjorts och kommer att göras framgent, säger Bo Sandström.