För hela landet är det över 1 2000 asylsökande som gått under jorden, den misstänkte terroristen i Stockholm är en av dessa.
– Men folk ska inte känna oro, i den absoluta majoriteten av fallen handlar det om helt vanliga människor.
Anledningen till att gränspolisen i norr förutspår att antalet som avviker kommer att öka är att det finns så många fall från den stora tillströmningen under 2015 som inte är avgjorda.
Vart tar då dessa människor vägen när de avviker?
– Det har vi inga givna svar på, en del fortsätter säkert ut i Europa, andra människor utnyttjas av oseriösa arbetsgivare. Risken är stor att ett "parallellsamhälle" byggs upp, säger Marcus Nilsson.
Ser ni tecken på det? "Inte ovanligt"
– Ja absolut, det är inte helt ovanligt att exempelvis restaurangbranschen använder sig av dessa människor som arbetskraft. Och det kan ju slå undan benen för seriösa arbetsgivare, säger Marcus Nilsson som konstaterar att polisen nu arbetar mera med inre utlänningskontroller.
Alla poliser bidrar med dessa kontroller, men gränspolisen har som önskan att alla polisen är riktigt noggranna med dokumentationen.
– Vi kan bli ännu bättre inom detta område.
Långa handläggningstider gör att många har skaffat sig nätverk, jobb eller studier när avslagsbeskedet kommer. För få förvarsplatser
– För många har det gått bra att etablera sig i mindre kommuner, då är det inte så lätt när utvisningsbesked kommer.
När och om människor ska tas i förvar uppstår stora bekymmer för gränspolisen. Det finns bara 350 förvarsplatser i landet och den nordligaste orten är Gävle.
– Det innebär täta och långa transportresor för oss från de nordligaste länen. Och då vi har ont om personal vore det mer optimalt att denna verksamhet sköttes av kriminalvården, säger Marcus Nilsson, en av ett 40-tal poliser i norr som arbetar som gränspolis.
Allmänheten behöver inte känna någon direkt oro