När hemsjukvården överfördes från landstinget till kommunerna överfördes även kostnaderna. Det innebär att hjälpmedelsverksamheten nu debiteras för samtliga kostnader. Sedan årsskiftet har landstingets centrala hjälpmedelsbudget fördelats ute i verksamheterna. Kostnaderna är ungefär desamma, men administrationen har ökat. Det berättar Solveig Brändström, ordförande i Sacorådet.
– Det rör både de inom hjälpmedelsverksamheten och de som förskriver hjälpmedel. Vi får signaler från medlemmarna om att det här är problematiskt.
Sacorådet representerar flera akademikeryrken vid landstinget, exempelvis sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Yrkesgrupper som bland annat har i uppgift att hitta rätt hjälpmedel åt brukare.
Att verksamheternas hjälpmedelsbudget går ihop hänger bland annat på antal och kostnad för hjälpmedel som förskrivs.
– I svåra fall behövs vägledning för att välja rätt, då tillfrågas hjälpmedelskonsulenter. Men då varje konsulentsamtal kostar riskerar personalen att bli restriktiv. Vi får höra att våra medlemmar blir tveksamma när de vet att allt debiteras. Det kan leda till att brukarna inte får bästa möjliga hjälpmedel.
Den senaste sparåtgärden inom hjälpmedelsverksamheten, 2011, har kritiserats av fackliga företrädare. Kritiken handlar bland annat om att förändringsarbetet varit otydligt. Mot den bakgrunden är oron stor kring en eventuell flytt av centrallagret från Skellefteå.
– När pengar inte räcker är det ju personal som brukar stryka med. Och även om personal erbjuds att följa med till Umeå, så vet vi av erfarenhet att inte alla ser det som en möjlighet, säger Solveig Brändström.
Nu inväntar Sacorådet bland annat beslut från politikerna. Det kommer tidigast den 18 mars.
Här kan du läsa merom förslaget på en flytt av centrallagret. Ärendet ligger under punkt sex.
De blir tveksamma när de vet att allt debiteras. Det kan leda till att brukarna inte får bästa möjliga hjälpmedel.