Norran berättade i september i fjol om hur läkarstudenten Oscar Forsman placerat ut åtta myggfällor i närheten av Lövångers samhälle. Efter tre dagar myggjakt kunde Oscar lasta in frigolitlådor med cirka 1 200 nedfrusna myggor och kör ner FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, i Umeå.
En händelse som ser ut som en tanke är att bara ett halvår tidigare hade FOI tagit fram en ny metod som gör det möjligt att spåra virusarvsmassa i prover bestående av upp till tusen myggor.
Skogen är full av mygg och chansen att just den art som bär på det Sindbisvirus som orsakar Ockelbosjukan fångats in var minst sagt liten. Dessutom var inte analysmetoden testad i skarpt läge.
– Häftigt att det fungerade och att vi hittade en mygga med viruset.
Via avancerad genanalys fann forskarna att det var en ganska ovanlig art, som lever på sensommaren, culiseta morsitans, som bar på viruset. Den myggan biter även fåglar.
Att just Oscar Forsman som skickades ut var ingen slump. Han hade precis börjat på sitt examensarbete, som var att leta efter virus i mygg som han tidigare fångat.
- Med det blev något helt annat.
Examensarbete har kommit att handla om utbrottet av Ockelbosjukan.
Han har intervjuat patienter och hitta en sjukdom med mycket individuella symtom.
- Några har fått utslag, lite feber och varit pigga efter fyra-fem dagar, andra har fått ledvärk av olika grad och på olika delar av kroppen.
Utbrottet har fått konsekvenser även för Oscar själv. Som färdig läkare vill han ägna sig åt infektionssjukdomar