Första konferensdagen befann sig de 87 deltagande personerna från totalt 18 länder i Skellefteå och då stod dåtidens och det lokala berättandet på agendan. Bland annat bjöds deltagarna på berättarvandring i Bonnstan och föreläsning från lokala aktörer. Men konferensen handlar inte bara om att visa upp det västerbottniska berättandet utan också erbjuda möjligheten för berättare att träffas, menar Mats Renman som är en av drivkrafterna bakom Federation of european storytelling och grundare av årets huvudarrangör Berättarnätet Sverige.
– En berättare är en person utan gränser men vi behöver inputs. Berättandet är ett väldigt ensamt arbete och vi måste försöka öka möjligheten för att träffas och utvecklas, säger han.
En av konferensdeltagarna är berättaren och konstteraupeten Jennifer Ramsay från Madrid. Hon har satt upp mål för vad berättarkonferensen ska ge.
– Jag är mycket här för att nätverka och träffa berättare från hela Europa samt att få veta vad som pågår inom berättarkretsarna. Planen är att få veta vad som händer inom berättandet i Europa och lära sig från det, säger hon och tillägger:
– Jag vill också veta mer om hur berättandet fungerar här i regionen och då underlättar det att lära känna människorna här.
Förutom att låta berättare träffas och dela med sig av sina erfarenheter och berättelser är också förhoppningen att just belysa berättandet.
– Storytelling som kulturfenomen är pyttelitet om man jämför med exempelvis konst eller teater, men människan är det berättandet djuret och den som inte får vara en del av det missar något fundamentalt, menar Mats Renman.