Motarbetar myter om ”trendiga” diagnoser

Neuropsykiatriska diagnoser, som ADHD, och ADD ses ibland som något nytt, men det stämmer inte . ”Det har alltid funnits människor med de här svårigheterna.”

Föreläsare. Malin Lindgren och Siv Lindström Wik föreläste om neuropsykiatriska diagnoser.

Föreläsare. Malin Lindgren och Siv Lindström Wik föreläste om neuropsykiatriska diagnoser.

Foto: Föreläsare. Malin Lindgren och Siv Lindström Wik föreläste om neuropsykiatriska diagnoser.

Not Found2014-11-06 19:31

Siv Lindström Wik och Malin Lindgren är båda två psykologer på Klockarberget i Skellefteå. Temat för dagen var neuropsykiatriska diagnoser, som ADHD, och ADD. Diagnoser som på något vis har blivit "trendiga" de senaste åren. De passade på att motarbeta en del myter, som att ADHD är någonting nytt i samhället.

– Det har alltid funnits människor med de här svårigheterna. Men förr i tiden var det enklare för någon att hitta en plats i samhället när man arbetade mer med kroppen. Nu är det fler som jobbar med att tänka, och då blir det mer synligt, säger Malin Lindgren.

Däremot framhåller de att det är en diagnos som ställs ofta, och ofta helt felaktigt. I sitt yrke får de oftare plocka bort diagnoser än att sätta dem.

– I dagens samhälle är alla under hög press, även barn. Och då blir det fler som faller igenom nätet. Då är det lätt att hoppa till en neuropsykiatrisk diagnos istället för att förstå att det handlar om att pressas för hårt, säger Malin Lindgren.

– Man måste se på miljön runtomkring också. Har barnet fått en trygg uppväxt? Finns det våld eller kanske droger med i bilden. Sånt kan ofta ge samma symptom som till exempel ADHD, säger Siv lindström Wik.

De förklarar att när människor är yngre är det lätt att få en felaktig diagnos. När man sedan blir äldre, och kan uttrycka sig bättre så kan man ofta se att det inte alls var ADHD utan till exempel ett otryggt hem som gjorde att personen inte kunde koncentrera sig.

Men allt är inte negativt med att ADHD har blivit en "trendig" och vanlig diagnos.

– Man kan se att det har blivit den mest accepterade diagnosen i samhället. Kändisar kan göra en grej av att "komma ut" med att de har ADHD. Det är så klart väldigt positivt att det är accepterat, säger Siv Lindström Wik.

undefined
Föreläsare. Malin Lindgren och Siv Lindström Wik föreläste om neuropsykiatriska diagnoser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om